Статии
Тъмна неделна проповед: Rotting Christ на 15-и май в София
Автор: Midnightsun
17 Май, 2016
Тъмна неделна проповед: Rotting Christ на 15-и май в София

Концертът на обичаната от българската публика екстремна банда Rotting Christ е поредното шоу от наситената откъм събития за любителите на тежката музика първа половина на 2016-а година. Гърците са едни от шампионите по гостувания у нас и винаги се представят блестящо за радост на верните си български фенове.

Организацията, от страна на "Live & Loud" беше добра. Влизането в клуб "Mixtape 5" започна с известно закъснение, но беше безпроблемно, а малките паузи между излизанията на групите компенсираха донякъде първоначалното изоставане от разписанието на концерта.

Първи на сцената видяхме групата от Янина, Гърция Spider Kickers. Това е една от най-старите и култови метъл банди на южните ни съседи, сформирана през 1986-а г. и продължаваща да свири и днес. Стилът им е траш с елементи на дет метъл. При Spider Kickers е интересен факт, че вокалист е барабанистът – нещо, което рядко се среща. James Edouarth ловко съчетаваше яростното думкане по кожите с разтърсващите ревове на вокалните партии. Опитните музиканти представиха стегнат сет и се оттеглиха под заслужените аплодисменти на публиката.

Втората група за вечерта бяха родните екстремисти от Eufobia. Бандата имаше стабилен съпорт сред присъстващите в клуба, беше посрещната с ентусиазъм и по време на изпълнението й се оформи първото за вечерта пого. Eufobia изпълниха песни от двата си студийни албума, както и парчета от предстоящото си издание - композициите "Hater" и "Liquid of Creation", към която наскоро показаха видеоклип. Групата раздаваше и безплатни промо дискове с три песни от предстоящата си творба. Нашенците здраво подгряха и бездруго приповдигнатата атмосфера в клуба, за да отстъпят място на сцената за главните "виновници" на вечерта - Rotting Christ.

Няма защо да се крие, че снощи една трета от публиката влезе само за изпълнението на Rotting Christ. Това не трябва да звучи като подценяване на другите участници, а само да покаже, че Sakis Tolis и компания са сред групите, които се радват на всенародната любов на българските фенове. В клуба имаше хора поне от четири поколения, които с блеснали очи чакаха любимците си. Още с появяването на бандата на сцената, преди да бъде изсвирена и една нота, скандиранията "Rotting Christ! Rotting Christ!" заглушиха звуците на интрото. Четиримата гърци наченаха сета си с парчето "Ze Nigmar" от тазгодишния им албум "Rituals". Тъмната неделна проповед продължи с призоваващото за свобода на волята и духа "Kata ton Demona Eautou" и пораждащото тръпки "Athanati Este". Както бяха обещали, Rotting Christ изпълниха песни от цялата си дискография, за радост на всичките си фенове, привърженици на различни периоди от развитието на групата. Главен герой на вечерта беше харизматичният фронтмен Sakis Tolis. Той не само изпя, той изигра, пресъздаде, изстрада и приобщи към изпълнението си цялата зала. Българската публика, за щастие, вече е имала възможност да види и чуе много добри фронтмени. Малцина обаче могат да се мерят със Sakis в дарбата му да очарова, завладява, а може би, ако пожелае, и да повлече феновете след себе си. Вдигнал юмрук, с развени коси, той изричаше бунтовни заклинания срещу всякакви заробващи идеи и суеверия.

Реакцията на присъстващите в клуба беше направо феноменална. Почти физически се усещаха вълните на възторг и задоволство от това, което се случваше на сцената. Рядко може да се види такава съпричастност, спойка и разбиране между изпълнители и публика. Външно си имаше всичко, характерно за метъл концертите – развяващи се коси и бради, размахани ръце и юмруци, бурни припявания, викове и свиркания, клокочещо в средата на тълпата пред сцената пого. Но на концертите на Rotting Christ винаги има и още нещо, което топли сърцето и душата, поддържа желанието за нови срещи с групата и прави изявите им да бъдат чакани като срещи с близки приятели.

Редовният сет на бандата завърши с парчето "Noctis Era" от албума "Aealo" (2010). След кратка пауза прозвучаха като бисове две песни, които са емблема и "запазена марка" на Rotting Christ: "666" и "Non Serviam". Заглавието на второто парче се е превърнало в девиз на групата и синтезиран израз на единствения кумир, който възпяват – свободния човешки дух. Нямаше нужда да обещават нови срещи с българската публика. Ние знаем, че те ще се върнат, и вече ги чакаме.

Сетлист на Rotting Christ:

Интро
01. Ze Nigmar
02. Kata ton Demona Eautou
03. Athanati Este
04. Elthe Kyrie
05. Nemecic
06. Apage Satana
07. The Sign of Evil Existence
08. Fgmenth, Thy Gift
09. The Forest of N'Gai
10. Societas Satanas (Thou Art Lord cover)
11. In Yumen-Xibalba
12. Quintessence
13. Noctis Era
Бис:
14. 666
15. Non Serviam

Виж снимки от концерта тук.

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт