Статии
ДИСЕКЦИЯ: Непонятните лирики
Автор: Shogot
08 Юли, 2016
ДИСЕКЦИЯ: Непонятните лирики

Всеки път, когато се появи пукнатина в пространствено-времевия континуум, ъндърграунд скитникът Shogot ще подбира най-апетитните издания и събития от света на метъла, за да ги огледа отвътре - с научна или чисто любителска цел. Докато кръвта още не се е съсирила...

Понякога няма как да различиш какво точно – дявол да го вземе! – има предвид конкретен вокалист. Особено ако си дългогодишен фен на Defeated Sanity. Знам, че е тъжно, но тук идва моментът да те зарадвам с нещо, приятел. А ето какво е то: не си единствен.

Звучи ти като реклама на шампоан, а? И на мен така.

Обаче определено имам нещо предвид. И то е нещо строго определено, както и (често) проблематично. В случай, че си избрал за своя съдба да жонглираш с думи, навярно вече се досещаш – говорим си за артикулация.

Артикулацията не е сред силните страни на горграйнда.

Нито на бруталния техничен, да-си-такова-таковата дет метъл. Питай Devourment.

Не че тяхната позиция има някакво значение, разбира се. Дори когато си говорим за екстравагантна, прогресивна, вечно непреклонна и вечно непредсказуема; крайно низвергната, ала крайно убедителна, авангардна група като канадците от Gorguts, невинаги сме способни да различим отделните думи. И нито един от нас няма да бъде особено сюрпризиран, в случай че всичко е било наредено в тази строга последователност по презумпция – сякаш Luc Lemay отдавна го е предвидил. Сякаш тъкмо такава е била неговата стратегия – през цялото време.

И това е самият факт. Има и друг такъв: дори да чуваше ясно и отчетливо изреваните от Lemay слова, едва ли щеше да успееш да ги навържеш с тайна, забулена в мистерия библиотека в древен Ирак. Каквато е идеята на “Pleiades Dust”.

Или с духовното изпитание, познато на човечеството като Тибет. Каквато беше идеята на “Colored Sands”.

Както и да е. За да не ставаме натрапчиво обстоятелствени – както и престорено компетентни – ще говорим по същество. А именно:

  1. Понякога се опитваме да различим лириката насред опустошителния въртоп от екстремни звуци. Пример: EyeHateGod – “Trying to Crack the Hard Dollar”.
  2. В други ситуации ни се налага да различим лириката насред опустошителния въртоп от екстремни звуци. Пример: Nails – “You Will Never be One of Us”.

Сега две думи за Nails. Nails идват от САЩ. Nails нямат жанрова принадлежност. Nails просто приготвят коктейл “Хирошима”: метъл, хардкор, грайнд, пънк. И още нещо.

Резултатът е фрапантен. Нещо обаче ни подсказва – от известно време насам – че посланията имат огромно значение, вземайки предвид обстоятелството, че откриващата заглавна песен (1:31) приютява може би най-великия риф в метъла за 2016-а година. Поне до момента.

Така че ние в Metal World бяхме длъжни да направим онова, което все още не се бе случвало – във виртуалната мрежа в пълните ѝ размери. А именно: да разшифроваме лириките на “You Will Never be One of Us”.

Не беше никак лесно, приятел. Казвам ти!

За целта се допитахме до експертното мнение на експерта по кодове и всевъзможни шифри Николай Дунчев – един от големите изследователи и академици, работещ по труд, посветен на влиянието на Meshuggah върху съвременния екстремен метъл в глобален аспект.

Г-н Дунчев, в колаборация с моя милост, имаше възможността да чуе “You Will Never be One of Us” над 290 пъти. Ето какво успя да разшифрова:

“… /

… metal… DESTROY! /

We are not the same /

Fuck your church /

Fuck your saints /

Fuck your girlfriend [?!, бел. Ав.] /

... /

YOU FUCKING WHORE /

NO MATTER WHAT /

WE’LL JUST FUCKING GO! /

YOU WILL NEVER BE ONE OF US!!!! /

OPEN UP YOUR PAIN [?!, бел. Ав.] /

…. THE CHURCH… /

YOU WILL NEVER BE ONE OF US /

SUCKED IN DISGUISE /

WE WILL NEVER BE ONE OF US!!!!! /

… /

…. /

…. /

YOU WILL NEVER BE ONE OF US!!!!”

ПС: Знакът за многоточие е еквивалентен на пълна дезориентация и липса на всякакви предположения. Означава, че Nails ни счупиха главите.

Връщане назад няма.

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт