Ревюта
Група: Believer      Албум: Gabriel      Автор: MetallicaAntiFan      Декември, 2009

 

Най-накрая! 15 години бяха нужни на Believer, за да сформират нов състав и да решат в каква посока да поемат. С три много подценявани албума, издадени през късните 80 и ранните 90 години, те показаха на света, че метълът може да е агресивна, но и умна музика. С осезаем уклон към прогресива и силно повлияни от групи като Rush и Yes, тези американци комбинираха прогресивния рок на последните с примитивния и агресивен траш метъл. Резултатът – чиста доза агресия, представена по един интелигентен начин. Вероятно въпросът, който много от вас си задават, е дали този реюниън е поредният провал, или един от малкото сполучливи опити. Това следва да разберете в следващите редове.

Първо, нека кажа, че това разпадане за Believer е било в точния момент, защото им даде възможността внимателно и рационално да обмислят посоката, в която да се насочат и сега да издадат най-силния албум в своята кариера. По времето на “Dimensions” започват техните експерименти с класическата музика – внасяне на оперни вокали, чела и т.н. Сега вместо това, композициите в “Gabriel” носят тежките траш рифове на “Sanity Obscure” и техничността на “Dimensions”, като това е направено с мярка, без превес на нито едното. Новият запис е доставен с много изчистена продукция и напомпан звук, които допринасят за 90-тарския му дух. Разбира се, този дълъг период от 15 години между последния и сегашния албум също означава, че сравненията между двата ще бъдат неуместни.

Пенсилванците винаги са свирели спиращ дъха траш, съставен от тежки, груув-ориентирани рифове с комплексен ритъм, предвождани от фронтмен, чиито вокали напомнят тези на Kelly Shaefer от Atheist. Интересното е, че сякаш тази група не се е разпадала - тя звучи така, сякаш до вчера е била във вихъра си. И това се забелязва още в откриващото парче, озаглавено “Medwton” – една огромна кипяща маса от смазващи, назъбени рифове, унищожителни вокали от Bachman и вливането на едно мелодично соло, изработено от гост-китариста Deron Miller. В продължение на седемте си минути, тя неспирно се извива и ни препраща от един структурно усложнен риф към друг по един наистина прогресивен начин, като всичко това предлага много моменти за куфеене. Вместо сега да чуваме чела и оперни вокали, Believer добавят в музиката си фини клавири и пиано, допълнително усилващи атмосферата, а някои от тях дори напомнят на тези от “The Key” на Nocturnus. Такива партии се забелязват в среднотемпови опуси като “A Moment In Prime,” “History Of Decline” и “Stoned”. Експерименталната “Redshift” пък е сред най-запомнящите се моменти в албума със своите пъхтящи рифове, ясно изразени бас партии, сладки електронни мелодии, джазменско пиано и грохнали пасажи, в които ритъм секцията ни осигурява място за отдих. И докато слушахте по-леката част на новия запис, следва да пристъпим към по-праволинейни траш мелачки като “The Need For Conflict”. В нея квинтетът забива така, сякаш свири през 86-та - с чиста агресия и скорост. Агресията продължава и с най-бързата песен в албума, “Focused Lethality”, която със скоростта си е способна да ви гръмне мигновено. Това е и поредна ретроспекция на Curt и компания към техните корени в ранните дни на лудия траш. Доста по-мелодични са “Shut Out The Sun” и “The Brave”, като в последната екстремистите използват всякакъв вид нестандартни звуци и вокали, вариращи от мелодични до крайно агресивни дранета, изпълнени от гост музикантът и продуцент на албума Howard Jones. Краят е даден с почти десетминутният инструментал “Nonsense Mediated Decay”. Човешка реч, клавири, изпълващи песента със извънземна атмосфера, пиано, бавни рифове и странни звуци (като веселата мелодийка, която ще ви пренасе в лунапарка) и почти всичко, което чухте през целия албум, ви съпровождат до самият край на “Gabriel”.

В крайна сметка Believer не се провалиха и без много шум направиха много успешен реюниън. Поднесоха ни много зрял и стегнат албум, който е логично продължение на “Dimensions”. Сега остава и Anacrusis да издадат нещо и лудницата ще е пълна!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт