Новини
Екипът на Metal World представя дебютния албум на POWER TALE по БНР
Автор: Warrior Of Ice
05 Август, 2016
Екипът на Metal World представя дебютния албум на POWER TALE по БНР

Екипът на Metal World за пореден път ще гостува в предаването за концептуални албуми “Картини от една изложба” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио. То се излъчва всяка събота след новините в 21 часа. Ето я и темата на предаването за утре, 5-и август:

Издадената през 1900 г. книга “Вълшебникът от Оз” (“The Wonderful Wizard of Oz”) на писателя Lyman Frank Baum намира толкова радушен прием сред малчуганите, че той откликва на писмата им и отпечатва цяла поредица. Дори днес, повече от сто и шестнайсет години след публикуването й, книгата остава една от най-четените и обичани в световната класика за деца. За изключителната популярност на романа в целия свят спомага и направеният по него филм-мюзикъл с Judy Garland в главната роля. До смъртта си Baum написва още тринайсет книги за невероятните приключения на малкото момиченце Dorothy и обитателите на приказната страна Oz.

Щастлив съм, че моите млади читатели развиват въображението си – пише Baum, след като е утвърден за най-четения детски писател в САЩ за своето време. – Именно въображението е позволило на човечеството да изгради цивилизацията. Затова вярвам, че сънищата – но тези, които се сънуват с отворени очи и буден ум – ще помогнат на света да стане по-добър. Децата с въображение се превръщат в зрели хора, които са способни да творят, да правят открития и така да движат цивилизацията напред.”

По света “Вълшебникът от Оз” е публикуван на повече от 40 езика. В някои случаи историята става толкова популярна, че бива адаптирана към местната култура. В страните, където се изповядва индуизъм например Тенекиеният дървар е заменен със змия.

През 1939 година романът е преведен и на руски език от Александър Волков. Той добавя допълнителни глави в книгата и променя името на главната героиня Dorothy на Ели. Книгата става доста популярна и през 60-те години самият Волков написва няколко свои книги за приключенията във Вълшебната страна, сред които и “Урфин Джюс и его деревянные солдаты” (“Урфин Джюс и неговите дървени войници”) от 1963-а г.

Тази книга става любима в детските години на музикантите от украинската метъл група POWER TALE, които решават да й направят адаптация във формата на рок опера, като събират пари чрез платформата Planeta за crowdfunding.   

Сюжетът ни разказва за дърводелеца Урфин Джюс, който се сдобива с вълшебен прах, способен да оживява предмети, изработва дървени войници и тръгва със своята армия да превземе Изумрудения град, а след това и Вълшебната страна.

Виж повече за: БНР
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт