Ревюта
Група: Epica      Албум: The Holographic Principle      Автор: Killer Rose      Август, 2016
Epica - The Holographic Principle (ревю от Metal World)

През последното десетилетие името Epica се превърна в синоним на “майсторство в симфоничния метъл” и това съвсем не е случайно. Композиторският талант на маестро Mark Jansen (който вече натрупа доста богат опит) и ангелският глас на чаровната Simone Simons, подкрепени от компанията на забележително компетентни музиканти, дадоха живот на някои от най-силните албуми, записвани в жанра изобщо. Започнали като дежурната група, носеща наследството на After Forever и творяща по шаблоните, създадени от величията Nightwish и Within Temptation, холандците от Epica постепенно си извоюваха собствена територия, която едва ли ще отстъпят на някого скоро. Музиката им придоби собствен почерк и ги издигна до почти институционалния ранг, на който са в момента. Според доста метъл почитатели, специфичното им звучене е мега-чийзи и още повече мега-претенциозно. Но именно смелото (или претенциозно, както някои от вас биха казали?) композиране извън поставените рамки на стила и дежурното потапяне в необятните води на прогресив метъла ги превърна в това, което чуваме днес в “The Holographic Principle” – един безспорно величествен запис.

Продължавайки по логичния път, поет още с “The Divine Conspiracy”, в седмия си албум Epica рисуват абстрактни картини на научни иновации, злонамерени технологии, трудно обясними алгоритми и новооткрити светове. Звучи достатъчно претенциозно, нали? Интересно е обаче как винаги успяват да задълбаят в тези теми, толкова далечни и непознати на редовия индивид, и да им придадат емоционална тежест и стойност – до такава степен, че концепцията се превръща в потенциален сюжет за холивудска класика. Това е безспорен талант, който не бива да подценяваме, когато анализираме и осмисляме създаденото от бандата. Чисто музикално това, което получаваме в “The Holographic Principle”, е още от същото, но по-силно, по-вдъхновено, по-мрачно, по-интригуващо и по-метъл от когато и да било.

Началото, дадено от ударното интро “Eidola”, където чуваме мощните перкусии, предшества хитовата “Edge of the Blade”, която открива албума с решителност, присъща на едни вече доказани музикални величия. Прави впечатление, че макар и Epica да работят за първи път с пълен оркестър, те са се фокусирали изключително върху китарното начало в музиката си. Мощни рифове, типични за екстремни групи, дават фон на агресивното крещене на Mark Jansen, докато красиви симфонични фигури често изплуват зад пленителните партии на Simone. Нейният глас претърпя толкова много трансформации от дебюта им насам и това, което чуваме днес, е коренно различно, но не по-малко ангажиращо и впечатляващо с техниката си. Ако все пак на някого му липсва оперната страна на гласа ѝ, тя е тук и има по-силно въздействие от всякога в безнадеждната и меланхолична балада “Once Upon a Nightmare” и в припева на скоростната “Tear Down Your Walls”. Хоровете както винаги властват в немалка част от записа, но в контекста на новата концепция те успяват да звучат не просто епично, но и някак фанатично и непреклонно – като вътрешен демоничен глас. Ако всичко това ви се струва недостатъчно, заглавната песен, която закрива албума, е най-силната им финална песен от... значително време насам (тук вече зависи от личните ви предпочитания).

Разбира се, ако нямате времето, желанието и интелигентността да отделите повече време и да вникнете в “The Holographic Principle”, няма да разберете изложеното в редовете отгоре. Но това няма особено значение – групата вече има достатъчно фенове, които ще разберат и оценят новия им шедьовър подобаващо. А за останалите – Epica винаги ще си останат онази “претенциозна симфо-псевдо-метъл група”.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт