Статии
Serenity на 13-и октомври в София
Автор: Wolfheart
15 Октомври, 2016
Serenity на 13-и октомври в София

Дългоочакваният концерт на австрийските пауър метъли Serenity е част от турнето в подкрепа на актуалния им албум “Codex Atalnticus”. На някои от концертите те са хедлайнери, на други си делят тази роля с Xandria, а на трети са съпорт на групи като Kamelot, Powerwolf и Battle Beast. За щастие, на настоящия им концерт в София, който е първи на родна земя, те са хедлайнери, което означава, че ще се насладим на пълния им блясък. Шоуто подгряват гърците Fallen Arise и българите Enthronement.

В една сравнително топла октомврийска вечер около 30 човека пред входа на клуба очакват с нетърпение началния час на събитието, когато броени минути преди това глас отвътре обявява, че се налагат около 40 минути закъснение. Докато чакаме пред входа на клуба, слушаме саундчека на Fallen Arise. Към 9:30 охраната ни приютявана топло и влизаме в залата за Enthronement. В 22:00 светлината намалява и саундчекът приключва, започва фонова музика и групата се оттегля за кратка почивка.

Към 22:10 на сцената излиза банда викинги и вождът им, облечен със средновековни одежди, изнася въвеждаща реч. Като непознато име, ми е интересно да чуя какво представляват. Всъщност това е интересен викинг/пауър метъл, като основните вокали са в изпълнение на Теодора Стоянова, а клавиристът Ян Пенсов помага тук-таме с някой крясък. При “Mjolnir” чуваме по-агресивната страна на вокалистката, която надава мощен рев, напомняйки на Alissa White-Gluz. След анонса, че “следващата песен е балада”, започва лиричното интро на “For Freedom”, което скоро преминава в мощен батален химн. Преди последното си изпълнение, “Asgard”, групата представя членовете си и благодари за поканата.

След кратка пауза, в 23:11 Fallen Arise изригват с готическо-симфонична мощ. На българската публика те са известни от съпорта им на Civil War през месец май в Joy Station. Този, който е присъствал на предното им представяне, сега забелязва редица подобрения, като най-забележимото е чисто новата им вокалистка, която освен че демонстрира по-добри визуални дадености и завидни хореографски умения, носи и по-дълбоко деколте от предшественичката си. Басистът им повече подскача по сцената и демонстрира чупки като Steve Harris, но за разлика от него свири с перце, което често хвърля към публиката и довършва песента с пръсти. След втората песен вокалистът Vlasis поздравява публиката, сред която сякаш най-много се забавляват момчетата от Enthronement, които куфеят на първите редици и крещят “I love you”. Представянето на Fallen Arise приключва към 11:55, след което те се оттеглят с благодарности.

Публиката прогресивно се увеличава и преди излизането на Serenity наброява около 200 души. В 11:25 представянето на австрийците започва с интрото от актуалния им албум “Codex Atlanticus”. С подканване “Sofia, are you ready”, започна първата песен “Follow Me”, след което преминат в мощната “Sprouts Of Terror”. На “Royal Pain” излиза и вокалистката Tasha, която обикаля с тях из цялото турне. Преди “Iniquity” фронтменът Georg Neuhauser призовава седящите хора да не стоят на масите, а да дойдат напред и да се включат в борбата срещу неправдата. Следваща песен започна с въведение: “Next song is especially for you. It's a weeping ballad”. Това е “My Final Chapter”, която с меланхоличния си текст е първото лирично отклонение от началото на концерта, включително и подгряващите групи. С “This song is about the most beautiful creatures in the world. It's about women.” – започва “Perfect Woman”, която доста усилено ни ни навява асоциации с Queen. Нали все пак едно от страничните занимания на Georg е групата Killer Kings, чието име трябва само да ви подсеща, че става дума за трибют на британските класици.

“Do you want to hear something more aggressive?” – Georg вече представя следващата песен, “Rust of Coming Ages”. Въпреки агресивността, в нея не липсва и женско присъствие. Вокалистът хвали българската бира, изпива една Ариана и дори научава как е “бира” на български. На “Serenade of Flames”, той призовава публиката да подскача, а след финала с “Velatum” благодари на феновете за страхотното посрещане, както и на организаторите. И така, към 1:48 приключва запомнящият се първи концерт на Serenity, като се надяваме да има и следващи.

Сетлист:

Follow Me
Sprouts Of Terror
Royal Pain
Iniquity
My Final Chapter
Perfect Woman
Rust Of Coming Ages
Heavenly Mission
Spirit In The Flesh
Reduced To Nothing
Legacy Of Tudors
Serenade Of Flames
Caught In A Myth
Velatum

Виж снимки от концерта тук.

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт