Ревюта
Група: Dark Tranquillity      Албум: Atoma      Автор: Warrior Of Ice      Октомври, 2016
Dark Tranquillity - Atoma (ревю от Metal World)

При все че така и не надминаха себе си след епохалния “Fiction”, Dark Tranquillity не спряха да предлагат дълбоки, смислени и значими за сцената творби, съхранявайки статута си на лидери в един пренаселен и позахабен жанр. Къде се крие тайната на този дълготраен успех? Може би в това, че така и не допуснаха компромис; че така и не издадоха нещо, което да не отговаря на собствените им убийствени критерии за качество. За разлика от повечето свои връстници, шведските мелодет законодатели останаха верни на оригиналния си стил, макар за 25 години да го развиха до високо комплексен и понякога дори озадачаващ конгломерат от вдъхновения.

“Atoma” продължава тенденцията към разчупване на композиционната рамка на парчетата, които тук са всичко друго, но не и предсказуеми или схематични. Първият албум на бандата без титулярния ѝ китарист и съосновател Martin Henriksson не бележи някаква изненадваща музикална метаморфоза, но е значително по-обемен и динамичен от минималистичния си предшественик. В основата му отново откриваме познатите атмосферични инвенции на Niklas Sundin, който се справя повече от впечатляващо със задачата да поддържа мелодичното начало, допълван от плътната и разпознаваема електроника на Martin Brändström. Там, където до неотдавна властваше замечтаната меланхолия на “Projector”, сега откриваме завръщане към ударното внушение на “Fiction” (“Encircled”, “Neutrality”), гладния мрак от “We Are the Void” (“Force of Hand”, “Faithless by Default”) и дори загадъчните обертонове на “Haven” (“Our Proof of Life”, “Clearing Skies”).

С напредването на записа става все по-ясно, че определение като “мелодичен дет метъл” – дори предвид цялата палитра от конотации, които то натрупа през последното десетилетие – вече звучи твърде бедно, отнесено към многопластовия изказ на петимата. Всъщност “Atoma” е по-скоро пророчески поглед към това, в което жанрът би могъл да се превърне след още 10 или 15 години, ако следва една що-годе последователна линия на развитие и не се разводни от твърде много метълкор, поп и прочие влияния. Изградени с присъщия за групата перфекционизъм и усет за детайла, иначе доволно разнородните песни са обединени от изключителния си емоционален заряд и усещането за някакво скрито, застрашително проникновение. Богатството от мелодии във всяка от тях служи за основа на великанския глас на Mikael Stanne, чиято лирическа изповед рисува колкото провокираща към размисъл, толкова и смразяваща гротеска на реалността. Преминавайки от енергичното темпо на “The Pitiless” до отчайващата “Merciless Fate” и закриващия химн на нихилизма “Caves and Embers”, не спираме да се питаме доколко всичко това е просто добре разказана приказка и доколко – отражение на един обречен, претоварен от собствените си недъзи свят.

Dark Tranquillity се отчитат със своя най-зрял и вероятно най-разнообразен труд до момента, обединяващ всичко ценно от досегашната им дискография с един явен стремеж към все по-освободено звучене и отказ от съобразяване с каквито и да е външни очаквания. С едновременно класически издържана и изненадващо свежа фраза, те се показват като състав, който няма намерение да спре победния си ход, а “Atoma” носи всички характерни черти на бъдеща класика.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Maznislav
" а “Atoma” носи всички характерни черти на бъдеща класика."
Албум изпреварил времето си ,черна хармония без аналог и мелодия върху агресия дълбаеща душата и вадеща от там всичко което сме скрили само за себе си. Плашещ , странен , красив, груб, отблъскващ и незабравим - само минута е достатъчна да ти покаже дали си готов за изпитанието да надникнеш в дълбините на мрака , да усетиш дъхът му и да приемеш ,че всичко това е вътре в теб с цялата му красота и ужас....
Благодарности за този шедьовър момчета!

от casio
Ужасен албум!!! А очаквах толкова много от тях!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...............

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт