Ревюта
Група: Starkill      Албум: Shadow Sleep      Автор: WingWriter      Ноември, 2016
Starkill - Shadow Sleep (ревю от Metal World)

Смесването на чисти и екстремни вокали в метъла не е от вчера, но пък не е и от кой знае колко време. Ако погледнем малко назад във времето, ще стигнем до извода, че моментът, в който вокалисти като Burton C. Bell започват да експериментират, обогатявайки и променяйки тежката музика необратимо, не е в чак толкова далечното минало. А след бума на метълкора вече никой не намира за странна комбинацията от двете крайности. Днес приемаме двойствената структура на песните като нещо нормално. Разбира се, еволюцията на изкуството е безкрайна и точно тук своя дял оставя една сравнително млада американска група.

Starkill в основата си свирят мелодет, на места с електронни (индъстриъл) мотиви, на други пък със симфонични такива. Към всичко това прибавя и съчетанието, върху което бяха изложени разсъжденията по-горе. И така стигаме до същността на албума “Shadow Sleep”.

След предупредителна сирена за опасност “Walk Through Fire” ударно ни въвежда в атмосферата и темпото, които групата ще поддържа горе-долу до самия край. Инструменталът успява да комбинира елементи, типични за хеви метъла, а на места се усещат дет и блек заемки. Електрониките са забавни и придават известна свежест на звученето, напомняйки донякъде за групи като Pain. Неусетно и без почти никакъв интервал усещаме, че вече сме на втората песен, “Burn Your World”, която следва изцяло посоката на откриващата. Раздвижване донякъде се наблюдава в “Through the Darkness”, която разчита изцяло на чисти вокали, а електрониките от първите две композиции вече отстъпват пред симфоничен фон с хорова подкрепа. Музиката се отклонява от екстремната и по-алтернативна вълна и се насочва към неокласическия пауър метъл, като единствено недотам скоростното темпо пречи песента изцяло да попадне в този жанр. “Shadow” пък ни показва бруталната страна на Starkill, залагайки изцяло на минорни симфо-блек мотиви.

И общо взето така продължава посоката на “Shadow Sleep” – начупена линия, която ни хвърля ту в екстремните стилове, ту в алтърнатив вълната. Чистите припеви са сглобката, която успява да обедини съдържанието в едно цяло. На моменти обаче в стремежа си да направят тази част от песните достатъчно мелодична, музикантите прекаляват с беквокалите и ефектите, в резултат на което гласът губи жизнеността си.

Ако си слушал тазгодишния Solution. 45, то “Shadow Sleep” ще ти допадне като замисъл. Като изпълнение и оригиналност обаче, творението на Starkill отстъпва сериозно пред албума на шведските им колеги.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт