Ревюта
Група: Craving      Албум: By the Storm      Автор: WingWriter      Ноември, 2016
Craving - By the Storm (ревю от Metal World)

Craving са сред групите, които не се стремят към голяма слушаемост, нито към активно медийно присъствие. Затова пък дори и без да го искат, с всяко свое следващо издание музикантите се изкачват все по-нагоре в йерархията. И кой знае, може би някой ден именно те ще бъдат сред лидерите на фолк метъл жанра, който претърпява сериозен упадък в днешно време.

Ако скоро не си попадал на музика, запазила първичността и агресията на добрия стар пейгън звук, значи си попаднал на правилното място. Craving не се изкушиха да прекрачат границата с далеч по-комерсиалния мелодичен симфоничен метъл. Впрочем много техни колеги направиха точно това, в резултат на което цялата фолк метъл сцена (ако изобщо това обобщение е възможно) върви към обезличаване. Може би именно защото не приемат Craving като професия, музикантите, творящи под това име, не поеха по покварения път. Вече с три албума зад гърба си, немците продължават да запълват празнините на вече зеещата яма между екстремните и мелодичните стилове в тежката музика.

С третия си епос, “By the Storm”, групата на левичарите представя всичко, което сме слушали от тях и до момента, но с някои доста впечатляващи нововъведения. Все още сме свидетели на мелодичните китарни стени, комбиниращи типичните от една страна за мелодета, от друга – за блек метъла похвати. Все още можем да останем изумени от откачените барабани в преобладаващата част от музиката. Обикновено хората са с по две ръце и два крака, при барабаниста на Craving обаче ситуацията може би е по-различна. А бойният вик, който като че ли започва да се превръща в запазена марка на вокалиста Ivan Chertov, присъства в почти всяка песен и сякаш подканва орда викинги да плячкосат някой нищо неподозиращ град. В лирически план “By the Storm” притежава типичния за Craving полиглотичен характер. Въпреки че повечето композиции се изпълняват на английски, в записа се прокрадва и немска, и руска реч.

С това се изчерпва приемствеността между “By the Storm” и неговите предшественици. Квартетът като цяло винаги е залагал на мелодията в музиката си, а в новото издание успява да покаже завидно композиторско майсторство, що се отнася до този аспект. Обърнато е сериозно внимание на чистите вокали, които в дебютния албум липсват, а във втория се срещат съвсем плахо. Тук те са равнопоставени с харш партиите. В това отношение се наблюдава прилика с Wolfchant, въпреки че вокалите при Craving не са толкова изчистено интонирани. Акустичните части в някои песни създават невиждана до момента за музиката на групата атмосфера.

Craving за пореден път вдигат летвата. “By the Storm” показва израстването на музикантите в композиторско, и изцяло музикално отношение. А коментара на 13-ата и последна композиция може да бъде оставен на феновете на Game Of Thrones, които ще бъдат изненадани – да се надяваме приятно.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт