Ревюта
Група: Firewind      Албум: Immortals      Автор: Dragontear      Януари, 2017
Firewind - Immortals (ревю от Metal World)

Бяха необходими пет години на Firewind да се завърнат с наследник на “Few Against Many” (2012). След като Apollo Papathanasio окончателно е зад борда, очаквах с нетърпение, каква би била следващата стъпка на бандата с новия вокалист Henning Basse. Когато преди 2 години попитах Bob Katsionis: Какво става с Firewind? Той отговори: “Firewind не съществува в момента. Трябва да се случи нещо велико, за да запишем нов албум!” Явно моментът е настъпил.

“Immortals” е гръмкото заглавие, което музикантите са избрали за заглавие на осмия си студиен запис, явяващ се и първият концептуален такъв в тяхната история. За добро или лошо, Gus G. и компания са избрали комфортната си зона за концепция на записа, а именно древна Гърция. Темата за Спарта, Леонид и Термопилите в последно време се изтърка доста, но нека чуем какво ще предложат Firewind.

“Hands of Time” слага бързо и ударно начало и веднага прави впечатление, че клавирите на Bob Katsionis отново са заели полагащото им се място в звука на бандата. В средата на песента дори можем да чуем клавирно соло, което определено ни липсваше в предходния опус. Гласът на Henning стремглаво ни хвърля в спомени за класическите парчета на Firewind от времето, когато вокалист на бандата беше Stephen Fredrick. Без секунда почивка ни прегазва и резачката “We Defy”, в която Gus G. показва в какво е най-добър – не само характерните за него епични сола, а и безмилостно бързите и насечени шредове. “Ode to Leonidas” е парче, типично за късните Firewind, способно лесно да влезе под кожата на слушателя с натрапчивия си припев и доволно мелодичен куплет. Атмосферични клавири въвеждат към страхотния hard‘n’heavy риф на “Back on the Throne” – поредна композиция, белязана от разпознаваемата Firewind пауър шлифовка, която трудно бихме сбъркали. Макар и с баладично начало, “Live and Die by the Sword” е една от титаничните песни в албума. Гърците отново са заложили на мелодичен и лесно запомнящ се припев, както и на пасажи, в чието припяване на живо публиката ще може да се включи геройски. “War of Ages” ни показва колко правилно е да се разпределят ролите на клавирите и китарата в една песен. Bob Katsionis е изключителен музикант и неведнъж е показвал, че е може да свири едновременно на клавири и китара и е най-добре двете начала да бъдат съчетани с точно съотношение в страхотна мелодия, песен или цял албум! Личния ми фаворит е чудесната и баладична “Lady of 1000 Sorrows”! За едноименно парче пък е избран инструментал, който съвсем неусетно преминава към Kamelot-ориентираната “Warriors and Saints” и закриващата “Rise from the Ashes”.

Безспорно този път Firewind са използвали всички тънкости за създаването на един добре балансиран пауър метъл труд. Не можем да отречем, че им се е получило, но личната ми оценка за “Immortals” е малко над средното. Очаквах истинска огнена буря, която да върне страстта ми към групата и да съсипе годината ми, като ме накара да не слушам нищо друго... Макар и обективно добър, албумът е средно ниво за възможностите на този състав. Да не забравяме, че те имат зад гърба си епохални издания като “The Premonition” и “Allegiance”, които затвърдиха мястото им в жанра. Ако съдим по думите на Bob Katsionis, цитирани в началото, се надявам това да е само отправна точка за Firewind и великите албуми тепърва да предстоят.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт