Ревюта
Група: Grave Digger      Албум: Healed By Metal      Автор: Arwen      Януари, 2017
Grave Digger - Healed By Metal (ревю от Metal World)

Повече от 35 години здрав тевтонски звук, без компромиси. Малко са групите, които, макар и да остават в сянката на най-големите имена в жанра, продължават да издават качествени албуми с такава прецизност и неподвластен на времето устрем, както го правят Grave Digger. Бандата не само съумя да оцелее сред бушуващите вълни на промените, но и съхрани своя стил, напук на всички модерни жанрови тенденции. А сега отново са готови да нарамят лопатите, да наточат косите и да издигнат поредния надгробен паметник, изкован от класически хеви метъл.

Този път Chris Boltendahl и компания ни въвличат в своеобразен „ритуал“, в основата на който е идеята за изцеляващата сила на метъл музиката. Самият вокалист споделя в интервю шеговита история за това как се е зародило името на албума. При участие на бандата на голям фестивал в Москва, в близост до събитието имало болница и той закачливо попитал тур мениджъра на групата как ли се чувстват пациентите. Отговорът бил също толкова непринуден: “Now all the people are healed by metal!”.

И ако тази шега ви кара да се двоумите относно стойността на записа, то е достатъчно само едно завъртане на диска и един поглед върху обложката, за да се убедите в сериозните намерения на Жътваря. Начало поставя едноименното парче, което, макар и да се движи в монотонно средно темпо, лесно влиза под кожата. “When Night Falls” бързо ни изтръгва от унеса със своите галопиращи рифове и енергичен ритъм. Това е и една от песните, в които можем да се насладим на мелодичните китарни импровизации на Axel Ritt. Бунтарската “Lawbreaker” връхлита под моторни звуци, каращи кръвта да закипи, и навява спомени за годините, в които да слушаш метъл беше престъпление. Сякаш като отзвук на това настроение е и следващата “Free Forever”, наситена с олдскуул рокаджийски привкус. Поле за изява на китарно-ударните партии предлага химноподобната “Call For War”, която прави реверанс към класическия Grave Digger звук. Скованата и леко скучна “Ten Commandments Of Metal” смирено отстъпва място на всепомитащата “The Hangman’s Eye”, наситена с мелодичност и китарни дуели. В духа на класиките на групата е и “Kill Ritual” със своето задъхано темпо и малко по-агресивни вокални партии, напомнящи за доброто старо време. Предпоследното парче, “Hallelujah”, на свой ред също е заредено с много енергия и дори постоянно повтарящият се рефрен е някак заразителен и приятен. На фона на целия запис, закриващият трак “Laughing With The Devil” представлява доста странен избор. Темпото е рязко забавено и монотонно и макар да крие в себе си сходства с небезизвестната “Season Of The Witch”, не изглежда като най-уместния финал на иначе добре подбрания материал.

В своя 18-и студиен албум Grave Digger изписват своята рецепта за добро настроение – премерена доза първокласен хеви метъл. Без да има претенции за шедьовър или помпозността и показността на дългосвиреща творба, “Healed By Metal” кротко се нарежда във вече доста богатата дискография на бандата.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт