Ревюта
Група: Kreator      Албум: Hordes of Chaos      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2009

 

“Enemy of God” е един от крайъгълните камъни на модерния метъл – потвърждението е на страниците и в ефира на всяка значима за жанра медия, та дори и в музиката на не една млада банда. Агресивен, мелодичен, енергичен и завладяващ – такъв е трашът, който немските авангардисти наложиха още с култовия “Violent Revolution” и изведоха до съвършенство в наследника му. И сега, точно четири години след като помете сцената с последния си шедьовър, тевтонският квартет отново атакува със силата на освирепяла тълпа анархисти, щурмуващи последния бастион на шепа деспотични властници. Епитет като “чудовищни” е само небрежно подраскване по повърхността на очакванията, с които е натоварена новата тава на Kreator, но ако някой въобще е в състояние да им отговори, това са те - Mille, Ventor, Sami и Speesy. Едва ли има друг колектив от музиканти в сферата на траша, които да са минали през толкова метаморфози, да са изследвали толкова територии, да са просъществували триумфално толкова време и същевременно винаги да са оставали верни на себе си. Тъкмо затова можем да вярваме, че каквато и посока да изберат, няма да ни разочароват.

Е, посоката този път е досущ същата. “Hordes of Chaos” е ни повече, ни по-малко от “Enemy of God 2”. Шаблонен? Може би. Смазващ? Несъмнено! Четиримата явно са наясно с простата истина, че не е нужно постоянно да преоткриваш себе си, за да правиш първокласна музика, и с това знание успешно трошат мивки, вани, бидета и прочие фаянс в домовете на онези, имали неблагоразумието да вкарат новия им диск в уредбата си. Наистина, иновативност тук почти липсва. Парчетата са изтъкани от добре познатите влияния и похвати, но нека не забравяме, че това са същите влияния и похвати, на които бандата дължи огромния си успех и част от легендарния си статут. Същевременно не става въпрос за някакво жалко автоплагиатство – Kreator никога не са се повтаряли дословно, а и тоталният им перфекционизъм отново си казва думата. Имаме десет кратки, бързи, съсредоточени композииции, с плътна музикантска работа и отчетлив акцент върху вокалните партии на Mille. Тавата изобилства от запомнящи се мотиви, енергийният заряд е плашещ, а техническото ниво – както винаги, респектиращо.

Заглавната бичкия ни посреща с лозунга “Everyone against everyone!” и солиден химнов потенциал, намиращ израз в моментално грабваща рифовка, почти Maiden-ски китарни хармонии и задължителната яростна тирада на хер Petrozza. “Warcurse” продължава с безмилостно олдскуул настъпление, разнообразено от изненадваща смяна в темпото, а праволинейната, обсебваща ритмика на “Escalation” я прави гарантиран лайв трепач. “Amok Run” започва измамно спокойно и постепенно натрупва напрежение, за да прерасне в паническо надбягване между инструментите, напомнящо ранните класики на бандата. “Destroy What Destroys You” залага на оптимален баланс между сурова тресня и модерни мелодични заигравки, докато последвалата я по-директна “Radical Resistance” поддържа постоянно ниво на агресията и радва с изключително мощен припев. И ето че бруталната злоба, акумулирана до момента, достига своята кулминация в “Absolute Misanthropy” - един своеобразен апотеоз на нихилизма, в който Mille едва ли не се дави от бяс. Натрапчиви мелодии и майсторски изсвирени сола се промъкват в “To the Afterborn”, която се явява една от най-разчупените композиции в тавата. Сходна повече с ерата “Outcast” / “Endorama”, отколкото с последните зверства на Kreator, тя неусетно се слива със спокойния и малко загадъчен инструментал “Corpses of Liberty”. “Demon Prince” до голяма степен отговаря на критериите за перфектна траш песен и закрива албума в най-точния момент, оставяйки слушателя гладен за още от същото.

Kreator не надминават себе си този път, но по всичко личи, че не са си го и поставяли за цел. Кой знае, може би в следващия опус? Но нищо чудно да чакаме такъв още четири години, докато “Hordes of Chaos” е тук сега и не бих го разменил за какъвто и да е друг албум.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт