Ревюта
Група: Kamelot      Албум: Poetry for the Poisoned      Автор: Mort      Януари, 2010

 

Още един прокълнат, според книгата на Вавилон, още един в съответствие с вярата ми… Още един албум в дискографията на Kamelot, музикален етюд на порочното падение. С “Poetry for the Poisoned” бандата отново ни поднася “марковата” си музика, пропита с мрачно вдъхновение, този път може би повече от всякога. След “Ghost Opera”, който беше нетипично лиричен и меланхоличен, Kamelot са решили да почерпят теми от тъмната страна и да ги претворят буквално в заразна поезия. Наистина, албумът представя една своеобразна музикална разходка, която започва от поречието на река Стикс, преминава през кървавите страници от дневника на един убиец, спираме за кратка почивка в Града на Мъртвите и се насочваме уверено към края с обречената история на наскоро преобърнат кръвопиец и неговото отчаяние по загубената му човечност. Разбира се, това са само част от музикалните забележителности по нашия маршрут из парчетата от мегаполиса на отровените.

По пътя си естествено ще чуем и много звезди – Simone Simons, дарила отново медения си глас, този път на цели две песни: баладата “House on a Hill” и епичната едноименна песен “Poetry for the Poisoned”; в четвъртата пиеса може да чуете гърления глас на Jon Oliva в ролята на Зодиака; в “The Great Pandemonium” Bjorn “Speed” Strid раздава вдъхновяващи крясъци над обречените души, а китарният виртуоз Gus G. благославя “Hunter’s Season” с поразително соло. Отговорното продуцентско място пак е заето от Sascha Paeth, на когото за пореден път дължим благодарности за отличното качество на звука и цялостната продукция. Но да разкажем малко повече за музикалната архитектура на албума. Определено по-тежък и бърз от предшественика си, но твърдо следващ логическата нишка, поставена с “Ghost Opera”. Естествено, оркестралният момент отново присъства, но както и в предходните издания, той не е поставен на централно място, а по-скоро върши работа като допълнителен орнамент в цялостната фасада. Китарната работа на Thomas Youngblood този път е на изключително ниво и може би той е музикантът, който изпъква най-много сред колегите си. Солата му са забележителни и запомнящи се, а акустичното включване в края на “House on a Hill” й придава съвсем различен оттенък и отново доказва, че групата няма намерение да пусне челната позиция за най-добри балади. Няма как да не отбележим желязната основа, която полага и наскоро присъединилият се басист Sean Tibbetts, пълноценно заместващ Glenn Barry, комуто се наложи да напусне бандата поради семейни ангажименти. Sean има разпознаваемо свирене и определено можем да различим бас линиите му във всяко едно от парчетата.

Стигнахме и до гърлото на Kamelot, човекът глас - Roy Khan. Без този път да прави някакви експерименти с пеенето си, Roy е нагазил здраво в дълбокия регистър, в който го чуваме напоследък. Да, за съжаление явно вече не може да изпява високите, които достигаше в “The Black Halo” и които дори преобладаваха в “Karma” или “The Fourth Legacy”, но подчертаният му бас е не по-малко опияняващ. В крайна сметка характерният му певчески маниер е налице и всички песни са подписани с перфектната му техника, а пък са и в пълен синхрон с мрачната тематика на композициите и по-твърдото свирене на останалите музиканти. Макар че парчетата са записани именно под този общ знаменател, едновременно с това Kamelot представят може би най-разнообразния си албум до днес. Дори да приемем, че цялостната атмосфера е почти като на концептуално произведение, песните преливат от бързи Kamelot-ски пауър метъл резачки като “Hunter’s Season” към абсолютно нетипични като “The Zodiac”, която звучи по-скоро като психеделичен рок. Това, разбира се, е извадков пример, а за пълноценно разбиране на споменатото разнообразие е необходимо просто да се изслуша албума от край до край.

За съжаление обаче, няма да завърша този текст с положителна нотка, защото мрачната действителност, пропита в Poetry for the Poisoned може би ще се окаже естествено следствие от състоянието на вокалиста Roy Khan. Физическият и емоционалният срив, в който той изпадна малко след издаването на албума помрачи Северноамериканското и Европейското турне на бандата, която е принудена да използва заместник. Всички фенове обаче знаем, че Kamelot в голяма степен са това, което са, благодарение на Roy, така че можем да му пожелаем единствено скорошно оздравяване и завръщане в редиците на групата, защото има още какво да дадат на сцената.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт