Ревюта
Група: Battle Beast      Албум: Bringer of Pain      Автор: Arwen      Февруари, 2017
Battle Beast - Bringer of Pain (ревю от Metal World)

Все повече банди напоследък залагат на нежното присъствие в редиците си. Съществената разлика е, че някой фронтдами спомагат само с визията си, но не и с гласовите си възможности. И тогава на сцената се появяват Battle Beast – група, съчетала в себе си разчупен стил и чудесни музиканти. Но най-ценното им оръжие е прекрасната във всеки един смисъл Noora Louhimo, която разбива на пух и прах цялата тенденциозност по отношение на дамите в метъл музиката. Battle Beast отдавна доказаха, че не са поредното копие на големите имена в хеви и пауър средите, нито пък някое досадно симфонично клише.

Стремежът към изграждане на собствен имидж продължава и в четвъртия студиен албум на финландците, озаглавен “Bringer of Pain”. Както вече сме се убедили, стилът им трудно може да бъде ограничен в рамките само на един жанр. Макар преобладаващо да се движи в коловозите на хеви метъла, в творчеството на групата не са рядкост както рок елементите, така и захаросаното поп звучене. Изумително е с каква лекота Noora мени образа си – от агресивна фурия с неизчерпаема вокална мощ до ефирна и нежна, почти до безобразие, диско кралица.

От гледна точка на консистенция, в “Bringer Of Pain” има от всичко – скоростни сола, клавирни изяви, вокални импровизации и много стилови сблъсъци, граничещи с тотален миш-маш. Откриващият трак “Straight to the Heart” носи полъх от края на 80-те, макар и пременено с повече клавирна помпозност. За сметка на него заглавната пиеса връхлита с неописуема мощ, мачкащи и дълбоки вокали и галопиращи китарно-ударни партии. Сурова, агресивна и устремена, Noora Louhimo за пореден път е в състояние да ни остави без думи по отношение на гласовите си възможности, а музиката на свой ред напомня на иконите Judas Priest. Изборът на “King for a Day” за пилотен сингъл определено не е случаен – тя носи усещане за хармоничност между членовете на състава и напомня на класическото им звучене, като същевременно лириките са насочени към политически наболели въпроси. Темпото не пада и в “Beyond the Burning Skies”, където фокусът отново е изместен върху фигурата на харизматичната фронтдама. Следва “Familiar Hell” – мелодично и лесно влизащо под кожата парче, което щеше да е прекрасно и без крещящия речитатив, висящ неугледно и неуместно в пространството. Рязка промяна в стиловата насоченост настъпва с “Lost in Wars”, където гласовитата Noora си партнира с Tomi Jousten (Amorphis), а хеви/пауър визията е заменена от насечен ритъм и мрачна атмосфера. Непосредствено след това пък се поява “Bastard Son of Odin”, който замахва с брадва и ни въвлича в енергично темпо и приповдигнато, дори забавно, настроение. Но не смейте да се присмивате, he’s “born to kick your ass”. “We Will Fight” е почти изцяло поверена в ръцете на Noora, но някак натрапчиво напомня на саундтрак към филм или игра с фентъзи сюжет. Предпоследната “Dancing with the Beast” вече буди абсолютно недоумение – като излязла от някой диско клуб, със сладникави вокали и електронни заигравки, сякаш първите 3-4 трака от настоящия албум никога не са се случвали. И все едно това не достатъчно, но и изборът на закриващата песен (при това балада!) по никакъв начин не спомага за завършения облик на албума. Не ме разбирайте погрешно, “Far from Heaven” всъщност е чудесно парче, просто след такова ударно и агресивно начало на записа седи вяло и несериозно, като по никакъв начин не те кара да завъртиш диска отново.

Макар да има доста недостатъци и откровени стилови катастрофи, “Bringer of Pain” не е тотална крачка назад за Battle Beast. Дори напротив – в албума има добри и стойностни парчета. Единственият му проблем е, че се появява една мислена линия, която разделя материала точно наполовина. А втората половина е започнала опасно да се захаросва и да разваля вкуса на иначе добрите композиции. Предстои да разберем дали тази тенденция ще се запази и занапред.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от BB
Уникален албум с уникална певица!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт