Ревюта
Група: Solution .45      Албум: For Aeons Past      Автор: Lodborg      Ноември, 2010

 

Много постигнаха Scar Symmetry във времето, което прекараха заедно със златното гърло Christian Alvestam. Да набереш тази завидна популярност във все по-предвидимия и закостенял мелодет е предизвикателство за всяка млада банда от стила, което за Scar Symmetry се оказа лесно достижима амбиция. Нещо повече, в лицето на истинския бисер "Holographic Universe" шведите успяха да реализират още по-дръзки цели, а именно да представят нещо качествено ново; нещо, което да размърда затлачилия се стил, да провокира стилово раздвижване. Няколко години по-късно равносметката от този напълно успешен, според мен, експеримент е с донякъде кисел привкус. Christian се разделя със своите колеги от Scar Symmetry, за да се впусне в шеметно угаждане на всеки свой творчески каприз, давайки начало на цяла плеяда от солови проекти. "Holographic Universe" бива оценен подобаващо, но идеите в албума останаха засега недоразвити от самите Scar Symmetry, чийто първи албум без Christian беше повече реверанс към ранното им творчество. Самият Christian също изглеждаше зает с различна музика и единственият намек за наследството на "Holographic Universe" усетихме в колосалния "The Lustrate Process" на The Project Hate MCMXCIX, където Christian се разписа с кратко, но запомнящо се гост участие. С нетърпение очаквахме обещания солов проект с чистите вокали на Christian, особено след безкомпромисните резачки, които поднесе с другите си банди в рамките на една година – чисто детаджийските Miseration и по-модерните The Few Against Many.

Solution .45 е точно това дългоочаквано стилово продължение на "Holographic Universe". Песните от "For Aeons Past" звучат като излезли от златния век на Scar Symmetry и то не само заради вокалите на Christian. Които, както винаги, са перфектни до най-малкия детайл. Преобладават чистите му, реещи се, феерични хармонии, изпъстрени с онези технични извивки, на които само той е способен в мелодет света. Тази мелодичност по никакъв начин не дразни, не предизвиква лигавост, нито създава прекалено силен контраст с мощния китарен акомпанимент. Подчертано гьотеборгската рифовка е динамична и разнообразна, страни от мелодет клишето и напомня силно на някои от пауър/прогресив сънародниците им. А по-специално влиянията от Evergrey в ритъм секцията се забелязват и с невъоръжено око, особено в хитовата "Through Night-Kingdomed Gates", чийто основен риф е щипнат от "Blinded". Рифовката и музиката като цяло са подчинени на гласа – вокалните линии са доста повече от стандартното, доминират през голяма част от албума и са очевидно водещ елемент в изграждането на музиката, без да крадат ненужно фокус. Разнообразието в албума е невероятно ободряващо, а най-приятната изненада са двете мелодет балади (да, правилно прочетохте, мелодет балади) "Lethean Tears" и "Into Shadow", които демонстрират творческия хъс и размах на Christian. Останалата част от албума е бърза, насечена и хитова. Мелодиите са запомящи се и се задълбават в съзнанието без усилие. Кулминацията на записа е 16-минутната "Clandestinity Now", която се извива като ядосана кобра и преминава през редица трансформации, като успява да задържи вниманието на слушателя през цялата си, съвсем немалка дължина. Въпреки това парче, още от налото на тавата става ясно, че Solution .45 не се стремят да звучат елитарно, да парадират ненужно със сложност или да създават имидж на претенциозни артисти. Точно обратното, общото впечатление е на един директен, земен и улегнал албум. Песните са кратки, по същество и развиват ефикасно идеите си, без да губят излишно време.

Ако е възможно да се създаде музикално продължение на онзи златен за Scar Symmetry период, то Christian го прави тук и то без да се задоволява с повтаряне на успешната формула. Трябва да призная обаче, че макар да не се забелязва дори минимален дефект във "For Aeons Past", пряката съпоставка с "Holographic Universe" показва, че албумът на Scar Symmetry е по-завършен, по-цветен и малко по-смел в идеите си. Талантът на Jani Stefanovic е безспорен, но не успява да настигне по брилянтност тандема Kjellgren / Nilsson, чийто композиторски нюх ги превърна в перфектното инструментално допълнение към Christian. Още малко повече смелост в невокалните аспекти на Solution .45 би дошла чудесно. Бих се радвал Christian да превърне групата в нещо повече от поредния си солов проект, тъй като стаеният в нея потенциал е страшно голям и със сигурност представлява най-подходящия формат за развитие на многообразните му способности като музикант и изпълнител.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт