Ревюта
Група: Cradle of Filth      Албум: Darkly, Darkly, Venus Aversa      Автор: Killer Rose      Ноември, 2010

 

С почти 20-годишна музикална кариера зад гърба си, Cradle Of Filth са екстремен английски феномен, придобил култов статус, както и една от най-влиятелните симфонични блек метъл банди. Тези и още много други ласкателства могат да се изкажат по адрес на Dani Filth и компания, и то съвсем заслужено. Не са малко феновете по цялата планета, настръхващи дори само при споменаване на албуми като “Dusk And Her Embrace” и “Cruelty And The Beast” – непогрешими класики, вдъхновили легиони. И все пак точно мрачните лордове са една от постоянно развиващите се групи, поради което спечелиха както нови фенове, така и призванието да бъдат една от бандите, които хората обичат да мразят. Обвинявани изключително често в оскверняване на екстремното, те разшириха границите на стила по изключителни начини и му помогнаха да се превърне в това, което е днес. Преминаването към по-модерен и тежък звук с “Midian” или пък към по-готическите и леки идеи в “Nymphetamine” и “Thornography” са само някои от примерите за това.

През 2010 титаните се завръщат с поредната си концептуална творба, наречена “Darkly, Darkly, Venus Aversa”. Дори самото име на албума ни подсказва, че далеч няма да става въпрос за нещо обикновено и предсказуемо… Това е най-взискателният албум на групата досега, предлагащ изключително много изненади и детайли, които не се усещат в рамките на малък брой слушания. Обърнеш ли му обаче нужното внимание, потопен в мрачната средновековна атмосфера, измъкването от тези дълбоки води е на границата на невъзможното. Допирните точки с “Godspeed On The Devil’s Thunder” не са малко и преходът към ново звучене е осъществен много плавно и прецизно, но албумът носи една доста различна атмосфера. Типично за Cradle Of Filth, промени в състава на бандата също не липсват – зад клавишните стои нежното попълнение Ashley Ellylon (Abigail Williams), откъдето идва и първата забележка - момичето очевидно не се справя никак зле и щеше да е по-добре клавишните партии да изпъкват малко повече над оркестрациите в някои песни. Женските вокали в албума се изпълняват от Lucy Atkins – тя в никакъв случай не заменя божествените включвания на Sarah Jezebel Deva, но от своя страна изиграва успешно ролята си в концепцията с перфектно пасващ, властен и изкусителен глас. Може би нямаше да е зле да чувахме и нея малко по-често из тавата. Paul Allender си бичи типичните за него трашърски рифове и от време на време се включва със смислени сола. Dani Filth се представя изключително адекватно с разнообразни вокали – от типичните за него писъци до полу-мелодични излияния. Голямо впечатление обаче прави Martin Skaroupka, който набива барабаните по тотално зверски начин, убива със скоростни бластбийтове и смазва с прецизна техничност. Оркестрациите също играят важна роля за атмосферата на албума, но те не са изнесени на толкова предна позиция, както в тазгодишната творба на другите симфо-блек “убийци на стила” – Dimmu Borgir.

Концепцията на “Darkly, Darkly, Venus Aversa” се върти около мрачната богиня Лилит, която e първата жена на Адам. За разлика обаче от “Cruelty And The Beast” и “Godspeed On The Devil’s Thunder”, историята не е създадена по исторически факти и случаи, а е напълно художествена. Във времената, преминали под знака на кръстоносните походи, кралицата на демоните властва над цялото човечество и прелъстява всеки, който й се изпречи на пътя. Готиката струи от всеки един ред от текстовете на Dani, който както винаги се изявява като артистичен поет, слагащ в малкия си джоб 100 процента от метъл текстописците. Впечатление правят някои скрити ретроспективни препратки из лириките: “She led me into paradise like the Queen Of Winter, Throned”; “Blood redeems, Heaven Torn Assunder”; “A Dirge Inferno filled the sky”... нищо чак толкова уникално, но определено оставят впечатление за изпипване на детайлите.

“The Cult Of Venus Aversa” започва с кратка клавирна интродукция и речетатив, напомнящи за златния период на групата. Следват шест минути, изпълнени с кръвожадни бластове и атмосферични отстъпления. “One Foul Step From The Abyss” впечатлява с невероятните си перкусии и умело вплетените оркестрации. “The Nun With The Astral Habit” и “Retreat Of The Sacred Heart” са скоростни бичкии, откъдето идва и още един от проблемите – албумът е прекалено скоростен на моменти и плаче за повече баладични моменти, особено в първата си половина. “The Persecution Song” успява да спаси положението, бидейки най-бавната песен в тавата, стреляща право в десятката с вплетената си мелодрама. “Deceiving Eyes” е сред личните ми фаворити, главно заради непредсказуемата си структура и уникално въздействащия момент в средата на песента, когато тежките китари отстъпват на красивите клавири и лириката. “Lilith Immaculate” е първата песен с женски вокали, които добавят към атмосферата и създават един от потенциалните хитове. “The Spawn Of Love And War” навява спомен за отминали ери в историята на Cradle, а кулминацията е представена от поредния по-лиричен момент. “Harlot On A Pedestal” е далеч от най-директната песен в албума въпреки по-кратката си дължина, а сингълът “Forgive Me Father (I Have Sinned)” е най-провокиращата композиция тук. Изпълнена с полу-чисти вокални включвания на Dani и женски рецитали, тя внася необходимия свеж полъх. “Beyond Eleventh Hour” е подходящата развръзка в музикално отношение, а краят на историята е добре обмислен, при все предсказуемостта си.

Заслужава си да споменем и бонус песните, защото те не са просто поредният пълнеж. “Beast Of Extermination” ни предлага хорове, напомнящи за апокалиптичната музика на Hollenthon. “Truth And Agony” и “Mistress From The Sucking Pit” са скоростни, но същевременно и много приказни композиции, като втората се запомня изключително лесно, благодарение на пиано партиите – частта, в която Ashley най-много изпъква. “Behind The Jagged Mountains” е завръщане към корените, а в текстово отношение напомня дори на Immortal с основната си тематика. Глупаво е да изолираш такива песни в един прост 20 минутен бонус диск - ако ги бяха запазили за следващата творба, щяха да си гарантират още една доза комплименти.

С “Darkly, Darkly, Venus Aversa” Cradle Of Filth определено не достигат творческия си апогей, но за сметка на това запазват стабилната си позиция и определено не разочароват. И когато албумът приключва с произнасянето на проклятието и властния смях на Лилит, просто натискаш отново “play”, за да не се превърнеш в поредния нейн слуга... Или пък не. Изборът е твой, а моята съдба вече е орисана.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт