Ревюта
Група: Dark Moor      Албум: Ancestral Romance      Автор: Sharon      Декември, 2010

 

Ако сте фенове на симфоничния пауър метъл, то челният сблъсък с Dark Moor е неизбежен - една от най-представителните и пробивни испански групи с вече осем албума зад гърба си, които могат с пълно право да се конкурират по качество с продукцията на колегите им, записващи в същия жанр. Благодарение на умелите инструменталисти и незабравимите гласове, оставили отпечатъка си върху облика на бандата, квартетът успя да премине теста на времето и проблемите, които постоянно го съпътстваха. Към днешна дата, втората ера на групата продължава да разширява кръга на творческите си способности с подкрепата на Alfred Romero, който пое нелеката вокална щафета от Elisa Martin, за да отбележи своето пето участие за групата в "Ancestral Romance".

Не е лесно да надминеш албуми от ранга на "Tarot", да не говорим за "The Gates of Oblivion", но пък и философията на Dark Moor никога не е имала нищо общо със себенадхвърлянето; испанците просто обичат да създават музика - такава, каквато усещат най-точно според собствения си мироглед, далеч от всякаква комерсиализация. И им се получава дяволски добре, което е едно от многото доказателства в полза на все по-успешното битие на формацията. След близо десет години, всеки следващ запис продължава да блести с особена красота, зашеметяващи мелодии и пример за умопомрачителен музикантски унисон. За добро или лошо, "Ancestral Romance" донякъде захвърля настрана неокласическия маниер от двата си предшественика (с изключение на песента-бонус за Япония), за да отстъпи пред една целенасочена мелодичност и разбиване на досегашните шаблони - добър пример за известно олекотяване на звука, без това да е за сметка на основните идеи и първокласните им реализации. Вместо интерпретациите на класически произведения, бандата обръща поглед далеч назад към родното си културно наследство, залегнало в основата на почти всяка от десетте композиции в албума.

“Gadir” открива албума като по учебник – ударно, с много симфоничност, нахъсано свирене и великолепно соло, насложено върху основната мелодична тема - точно както трябва да звучи истинският хит на Dark Moor, посветен на един от най-старите градове в Европа. “Love From the Stone” е типично среднотемпово парче, базирано на стара испанска легенда (“Lovers of Teruel”), в което звучи и гласът на сопраното Berenice Musa, вплетен в дует с Alfred. Неокласическата закачка в рифовката на “Alaric de Marnac” и арпежите а ла Luca Turilli препращат към конструкцията на “The Sphynx” от “Autumnal”, а песента е посветена на мрачната фигура на Gilles de Rais (за справка: “Godspeed on the Devil’s Thunder” на Cradle of Filth), основен елемент във филмите на един от най-известните испански режисьори през 80-те години. Историята на El Cid оживява под звуците на “Mio Cid” със средновековни елементи, масивни хорови включвания и здрава китарна основа, преди Queen-ското хардрокаджийско отклонение “Just Rock” да внесе един различен, свеж привкус в основната програма. Спокойният дух на “Tilt at Windmills” е своеобразен реверанс към “Дон Кихот” - една от най-мелодичните и запомнящи се композиции в цялата тава, огромен плюс към изключителната лирична страна на бандата, спечелила сърцата на не един или двама почитатели. “Cancion del Pirata” е първата постановка, написана и изпълнена изцяло на роден език; краткият инструментал “Ritual Fire Dance” предшества финалните пиеси “Ah! Wretched Me” (по “La vida es sueno” на Калдерон) и “A Music in My Soul”, които закриват албума по красив начин, с мелодични бриджове и ударни припеви, в които Romero отпуска до краен предел и без това артистичния си глас.

Dark Moor бележат още една точка за Испания и прибавят пореден бисер в дискографията си, която напоследък се разраства със стремглаво темпо и още по-смислени творби – нещо, с което повечето групи в днешен ден така и не могат да се похвалят. Докато все пак подобни състави продължават да ни радват искрено и да поддържат един висок стандарт, последното няма как да помрачи радостта, предизвикана от албуми като “Ancestral Romance”.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт