Ревюта
Група: BloodBound      Албум: War of Dragons      Автор: Arwen      Февруари, 2017
BloodBound - War of Dragons (ревю от Metal World)

Почти всеки любител на фентъзито, в неговите литературни измерения, неминуемо става и ревностен последовател на пауър метъла. Причина за това са не само сходните теми, които изследва този музикален жанр, но и фактът, че придава допълнителен размах на въображението на съвсем друго ниво. Характерните мелодични сола, енергично темпо и епични надъхващи вокали са само част от цялостния облик на един перфектно изпипан албум. За радост на верните си последователи, BloodBound отлично разбират тази добре работеща формула и макар да се движат по вече утъпкани пътеки, успяха да изградят собствен разпознаваем стил през годините.

Разбира се, асоциациите с големите имена в пауър средите са неизбежни, като настоящата творба на групата отдава най-голяма почит към сънародниците им Sabaton. Влиянието на шведската танкова дивизия е осезаемо, но e преплетено по най-добрия начин с класическия звук на BloodBound.

Обложката на “War of Dragons” сякаш е излязла изпод перото на Blind Guardian и е достатъчен само един поглед, за да разберем, че сме попаднали между кориците на епичното фентъзи. Още в лирическото встъпление “A New Era Begins” надават рев страховити дракони, готови да ни разкъсат на парчета в мелодичния пилотен сингъл “Battle in the Sky”. Парчето събира в себе си най-добрите черти на жанра: галопиращо темпо, химнови вокали и големи дози приповдигнато настроение. Тази тенденция се запазва и в “Tears of Dragonheart”, която влиза под кожата почти мигновено със своите надъхващи рефрени. Битката продължава и в заглавната пиеса, чиито китарни импровизация сякаш пресъздават решаваща сцена от бойното поле. Приказната “Silver Wings” за кратко забавя темпото, само за да ни разкаже истории от далечното минало, преплетени с фолклорни елементи. “Stand and Fight” ни връща обратно в разгара на войната със своя маршов припев и препускащи китарно-ударни партии. Следва опустошителният ураган “King of Swords” – един от претендентите за най-силно парче в записа. Именно тук получаваме от всичко по много: задъхано темпо, китарни импровизации, мощна ритъм секция и доказателство за вокалните умения на Patrik Selleby. “Fallen Heroes” на свой ред сякаш е излязла директно от албум на Sabaton – наситена с повече пищност, химноподобен припев и подчертани клавири. Пътешествие обратно към необятната фентъзи вселена ни предлага “Guardians of Heaven’s Gate”, отново с изразните средства на класическия пауър метъл. Скоростният устрем продължава и в “ Symphony Satana”, чийто пълен облик се оформя и разкрива постепенно, за което спомагат както чудесното китарно соло, така и хоровите партии във втората ѝ половина. “Starfall” се движи в средно темпо, като отново не липсват мелодичните и напевни вокали, а закриващият трак “Dragons Are Forever” отново вдига градуса на настроението и недвусмислено показва, че ако една история е добре разказана, е без значение за кой пореден път я чуваме.

Стегнат, мелодичен и директен “War of Dragons” е истинска наслада за сетивата. Всяка от композициите си има отредено място, без да се усещат излишни и незапълнени празнини. Все по-рядко се срещат напоследък албуми с толкова много силни и запомнящи се парчета, особено сред по-младите банди. BloodBound определено намериха себе си и успяха да издадат един от най-добрите си записи, който достойно се нарежда във все по-богатата им дискография.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт