Ревюта
Група: Епизод      Албум: Народът на Дуло      Автор: Dagon      Ноември, 2010

 

В началото на този месец се появи новият, девети студиен албум на родните метъл патриоти Епизод. “Народът на Дуло” отбелязва по най-добрия начин 20-годишния юбилей на групата, като в същото време се явява и официален дебют на Васил Бележков на соло китарата. Специалният повод е отбелязан и с гост участия зад микрофона на Звезди от Ахат (в откриващото “Неспокойни дни”), Данчо Караджов от Сигнал (в чудесната балада “Вярност”) и Филип Бръшков от Команда 5 в “Спомен”.

Песните са по текстове на англичанина Джордж Байрон, шотландеца Робърт Бърнс, французина Йосташ Дешан, руснака Николай Некрасов и българите Иван Вазов, Пейо Яворов и Александър Хофарт. Последният (който всъщност е създателят на отдавна разпадналата се българска рок-група Атила) се включва много силно като автор на текстовете и музиката на двете най-силни парчета в албума, както и като художник на обложката.

На първо място, чудесно впечатление в новия албум на Епизод прави разчупената композиционна концепция. Едва ли и най-големите фенове на групата биха отрекли, че последните два албума - “Нашите корени” и “Старият войн” - звучаха уморено и тъпчеха на едно място с предъвкване на едни и същи мотиви. В “Народът на Дуло” звукът е значително втежнен, а самите парчета звучат свежо и вдъхновено. Основни комплименти заслужава китарната работа на Васил, който е успял да излезе от шаблона и да вплете някои страхотни мелодични сола, като например това в “Сатани”. Тежките сабатски рифове в “Нивата” компенсират озадачаващия избор на стихотворение, а музикалната интерпретация на яворовото “Песен на песента ми” е вдъхнала живот на една от най-забележителните балади на Епизод. Закриващата албума едноименна композиция покорява слушателя мигновено както с разчупения си водещ риф, така и с епичния припев – това ще бъде безспорен гвоздей по концертите от предстоящото турне и задава вярна посока за бъдещето.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт