Ревюта
Група: Enslaved      Албум: Axioma Ethica Odini      Автор: Shogot      Октомври, 2010

 

Английската дума “axiom”, освен математически термин, носи още няколко значения, сред които е и “афоризъм” – жанр на дидактическата литература, построен върху хиперболи, антитези и парадокси. Същите три художествени похвата са залегнали в основите на Enslaved – група, чието творчество лесно може да се раздели на два контрастиращи си периода, които обаче са считани за (почти) еднакво обаятелни от поклонниците й. Името на нейния единадесети студиен опус би могло незаслужено да се заклейми като ненужен опит за оригиналничене (не че бергенските викинги вече не са утвърдили статута си на културен феномен в своите среди), преди да бъде изяснен фактът, че афоризмът е смислово сроден с понятието “размишление”.

Основната концепция на “Axioma Ethica Odini” е базирана на размишления върху нравите на обкования в златна броня върховен нордически бог Один. А със сигурност епичният, на моменти психеделичен и обвит в мистерия солиден прог-блек метъл на Enslaved е единственият начин за осъществяване на връзка с тази легендарна сила. Очаквано, акцентът пада върху прогресив жанра, но следвайки примера на “Isa”, “Ruun” и “Vertabrae”, творбата не просто заобикаля досадните клишета и наложените, сигурни стереотипи, а има свой собствен, различен облик. Усложнени и богати на слоеве, композициите омайват с още повече дълбочина, китарите са изведени на преден план, а Grutle Kjellson явно е записал вокалните си изстъпления на пълнолуние. “Ethica Odini” и “Raidho” следват близки формули на композиране – смазващи рифове; чудесно противопоставяне на давещи се в озлобление ревове и хипнотичните напеви, с които Herbrand Larsen предразполага меланхолично настроение; зашеметяващи финални секунди, където адреналинът, изпомпван от напрегнати и елегантни високоволтови сола, достига своя пик. Което е добър повод да се отбележи, че “Axioma Ethica Odini”, без да бъде особено близо до тъмната страна на луната, притежава магнетизма на “Vertabrae”. В “Singular” пропълзяват тържествени Emperor–ски мелодии, “Night Sight” започва с джазменски барабанни постановки и срунни линии, докато “Lightening” се изстрелва сред най–големите затварящи песни изобщо.

Може би е високопарна и ужасно субективна хипербола, но Enslaved са несравнимо могъщи творци... тяхната креативна сила е неоспорима като точността на Один с копието. Забележително е да си съвременник на тази група.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт