Ревюта
Група: Excalion      Албум: Dream Alive      Автор: Sharon      Юни, 2017
Excalion - Dream Alive (ревю от Metal World)

С корени, впити в дълбокия финландски ъндърграунд, Excalion изглежда разполагат с цялото време на света, за да издадат своя четвърти албум. Това, както и някои големи промени в състава, доведе до интервал от цели седем години между “High Time” и новозаписания му наследник, озаглавен “Dream Alive”. Днес основният двигател и текстописец на групата е сменен от Onni Hirvonen, а зад микрофона откриваме новака Marcus Lang. С нов лейбъл (Scarlet Records) и музикален облик, Excalion категорично късат с компромисите, издавайки най-знаковия албум в историята си.

Дискът ни посреща с чувство на носталгия по класиките на Stratovarius и законните им наследници в лицето на ранните Sonata Arctica. Докато първите напоследък залагат на все по-актуално звучене, а Sonata се губят в хватката на необратима безидейност, Excalion обръщат взор към вакантния трон на заветния симфоничен пауър метъл от финската школа. Вторият елемент на изненада носи новото лице на музикантите – Marcus звучи като вокален двойник на Marco Hietala (Nightwish), а комбинацията от дрезгава техника и кристална мелодика говорят за дългогодишна практика. Бърза справка обаче сочи, че Excalion е първата по-значима формация в кариерата на Marcus.

“Divergent Falling” открива в традициите на старошколския финландски дух – с барабанен тътен, шеметно темпо и тонове клавишни еквилибристики, сякаш свити от партитурите на Jens Johansson. Музикантите се вдъхновяват максимално от таланта на новата кръв в състава си, за да предадат историята на протагонист, изгубен между миналото и настоящето, пробиващ си път през вековете единствено чрез въображението и мечтите си. Аналогията с битието на групата е очевидна, а резултатът е вълнуващ разказ за силата на съзнанието и рамките, в които неусетно се затваря всеки един от нас. Абсолютният хит на албума – “Amelia” – ни пренася в златната ера на жанра, доминирана от албуми като “Ecliptica” и “Silence”, а “One Man Kingdom” е пореден удар в десетката с магнетични припеви и майсторски изсвирен инструментал. Липсата на класическа балада е компенсирана от двойка епични пиеси – “Deadwater Bay” и “The Firmament”, в които Marcus залага на емоционална постановка, разсейваща всяко съмнение относно мястото му в Excalion. Най-силният коз обаче е оставен за финал: “Portrait on the Wall” е 11-минутен епос и цяла експлозия от динамика, теми и главозамайващо демонстративни дуели между клавири, китари и ударни. Сама по себе си, това е най-амбициозната композицията на бандата и доказателство за успешното ѝ развитие.

Макар да не претендира за особена иновативност, “Dream Alive” носи нещо не по-малко стойностно – поклон към времената, когато думи като “бизнес“ и “комерсиалност“ бяха равносилни на творческо самоубийство и загуба на идентичност. Съдейки по материала в новия опус, златният миг на Excalion е тук и сега, и момчетата правят всичко по силите си, за да се възползват от заслужената слава в (надяваме се) не особено далечно бъдеще.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт