Ревюта
Група: Carach Angren      Албум: Dance and Laugh Amongst the Rotten      Автор: Warrior Of Ice      Юни, 2017
Carach Angren - Dance and Laugh Amongst the Rotten (ревю от Metal World)

Симфоничното начало не присъства в метъла от вчера, но малцина са успявали да го вплетат в този тип музика по толкова майсторски и убедителен начин, колкото Carach Angren. Това бе видно още в дебютния им запис, знаковия “Lammendam”, но за по-малко от десет години след издаването му холандският състав се разви до уникално явление за модерната сцена. И в това няма нищо изненадващо, когато трима души творят с вдъхновението и размаха на поне деветима.

С “Dance and Laugh Amongst the Rotten” групата продължава традицията си да вади концептуални албуми с фабула поравно мрачна и увличаща. Тематичността е впила разкривени корени в самата сърцевина на песните, които неусетно преливат помежду си, водейки слушателя към бруталната развръзка. Тук ставаме свидетели и на още по-зряло музициране: дадени епизоди ни връщат в златната ера на симфо блека, когато Cradle Of Filth и Dimmu Borgir се бореха за престола в този нашумял жанр, но са поднесени в съвременен формат, белязан от характерния почерк на Carach Angren.

Дори още на първо слушане се забелязва, че новият опус на холандците е значително по-достъпен от гротескния си, параноиден предшественик “This Is No Fairytale”. Разбира се, и тук не липсват неочаквани смени в темпото и сложни песенни структури, но преднамерените композиционни засади сякаш са по-малко, което способства за по-лесното потапяне в албума. Непроменена обаче си остава атмосферата на наситен ужас, промъкваща се между динамичната рифовка и многопластовите оркестрации; усещането за скорошен сблъсък с нещо противно и травмиращо, който си неспособен да предотвратиш. Изказът непрестанно метаморфозира, преминавайки между театрален и откровено истеричен многократно дори в рамките на едно парче, а водовъртежът от емоции само засилва устрема си – от болезнено красивата мелодия и фолклорни мотиви в “Charles Francis Coghlan” през церемониалната “Song for the Dead” до смазващо тежките “Pitch Black Box” и “The Possession Process”.

Упорито неподдаващ се на строга жанрова категоризация, “Dance and Laugh Amongst the Rotten” е поредна уверена стъпка във възходящата еволюция на Carach Angren. Нещо повече, той утвърждава създателите си като банда, която постоянно преоткрива стила си и отказва да се придържа към определена формула. Тъкмо заради това те продължават да са недостижими в своята собствена категория, а музиката им остава с теб дълго след заглъхването на последните ѝ акорди. Какво по-ярко свидетелство за класа?

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт