Ревюта
Група: Nightwish      Албум: Imaginaerum      Автор: Sharon      Декември, 2011
Nightwish - Imaginaerum (ревю от Metal World)

Независимо дали са на върха на славата си или се изтупват от прахта след цялостна промяна, Nightwish са група с интересно развитие, макар и не за всяка аудитория. Скандалният разрив с Tarja Turunen и наложената музикална промяна в последвалия меко казано противоречив албум “Dark Passion Play” отвориха бездънна яма между любителите на старото творчество на групата, определяно като класическо, и на новия ѝ облик, насочен към по-масовите слушатели. Няколко години след прехода от метъл към поп/рок звучене, Маестрото, както Tuomas Holopainen сам се нарича напоследък, подложи бандата си на нова метаморфоза, този път към саундтракова музика – и то по-филмова от всякога.

“Imaginaerum” безспорно е неговият най-амбициозен и разностранен проект, обединяващ на пръв поглед несъвместими влияния от чужди музиканти, писатели, кинорежисьори, композитори, че и художници – зад основата на замисъла стоят фантастичните романи на Нийл Геймън, лентите на Тим Бъртън и Дейвид Линч, картините на Салвадор Дали, филмовата музика на Енио Мориконе, Дани Елфман и Ханс Цимер, мрачната атмосфера на Paradise Lost и My Dying Bride (макар и само на думи), както и поемите на Уолт Уитман, от които Holopainen черпи идеи за текстовете и пълнометражния филм, замислен като визуална част от концепцията. Логичният въпрос е дали Nightwish са успели да съчетаят всички тези идеи и едневременно с това да запазят музикалната си атрактивност.

Няколко завъртания на “Imaginaerum” са достатъчни, за да подскажат, че смелото начинание се е оказало твърде голяма хапка за финландците. Лондонската филхармония, вещо ръководена от Pip Williams, за трети път е избрана да изгради симфоничното ядро, а скъпата продукция отново е на очаквано високо ниво. Тук е и мултиинструменталистът Troy Donockley с красивите ирландски гайди, придаващи на места келтски акцент тип “The Islander”. Дори основният “дразнител” от “Dark Passion Play” – крехкият глас на шведката Anette Olzon, звучи на място и то достатъчно убедително, по чудо пасвайки на музиката. Къде тогава се коренят основните проблеми на “Imaginaerum”? За жалост, тук те са по-сериозни от тези на предшественика му и вече са налице не вокални, а изцяло композиционни недоразумения. В стремежа да запишат най-мащабната си творба, Nightwish често се губят музикантски – записът е лишен от каквито и да е сола и ако липсваше китарна подложка, ролята на Emppu щеше да бъде сведена до абсолютния минимум. Същото може да се каже за участието на самия Tuomas, който е твърде зает с музициране и заляга повече над прогресарската си визия за албума, отколкото над клавира. Дрезгавият глас на Marco звучи оскъдно рядко, съсипвайки цели припеви в “Ghost River” и подсилвайки и без това комедийното театро “Scaretale” за сметка на отлични дуетни включвания във фолклорния хит “I Want My Tears Back” и написаната като по учебник за висш симфонизъм “Last Ride of the Day”. Не е приятно да си разваляш впечатлението от сингъл, бил той постен като “Storytime”, с джазменски изхвърляния а ла “Slow, Love, Slow”, нито да губиш време с безсмислен инструментален микс като “Imaginaerum” за сметка на красивите мелодии на “Turn Loose the Mermaids” и “Rest Calm”, или да спираш 14-минутната “Song of Myself” по средата, за да избегнеш пълнеж от нарации...

Въпреки всичко, най-дразнещ остава фактът, че някога способна група като Nightwish днес разчита изцяло на оркестър и хор, вместо на собствените си възможности. Предимството на “Imaginaerum” пред “Dark Passion Play” е в немалкия потенциал за развитие на почти всяка песен, за съжаление често умъртвен още в зародиш от прекаленото симфонично захаросване, което на свой ред лепна етикета “Дисни музика” на бандата. И наистина, албумът сигурно би се радвал на повече успех като фонов съпровод към лента на именития филмов гигант, отколкото като симфоничен метъл опус, издаден с цел да повлияе на цяла една сцена, което беше привилегия на Nightwish.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт