Ревюта
Група: Pain of Salvation      Албум: Road Salt Two      Автор: Killer Rose      Октомври, 2011

 

Животът е път, изпълнен с трудности, завои и промени. Той може да ни изтощи, провали или усъвършенства. Това е мотивът, който шведските прогресари Pain of Salvation са избрали да използват в своята Road Salt концепция. Макар и на моменти наблягаща на историите на различни персонанжи, основната обединяваща тема е именно екзистнециална и може да се отнася за всеки от нас. Именно това прави двата албума толкова земни, човешки и красиви – всеки може да се припознае и характеризира с някой от моментите им. Композиционно, “Road Salt Two” е логично продължение на предшественика си, успешно звучейки по-дълбоко и хомогенно, благодарение на множеството си скрити детайли и по-прогресивния си характер. Хората, които не харесаха “Road Salt One” е по-добре да стоят надалеч, тъй като Daniel Gildenlow отново е наложил ретро насоката си, но пък и нямаше логика да продължи историята под различен стил. От друга страна, непредубедените съвсем спокойно могат да изпробват творбата, която на моменти доближава (и като звучене, и като качество) най-класните попълнения в дискографията на самоуките експериментатори.

Интрото “Road Salt Theme” вдига завесите с оркестралния си саундтраков характер и гост участие на симфоничните инструменти от Mihai Cucu, Camilla Arvidsson и Kristina Ekman, свирили в добре посрещнатия преди седем години “BE”. Среднотемповата “Softly She Cries” завладява с психиделични клавишни, хитови мелодии и страхотни вокали, както и с изненадващото повторение на музикалния мотив от интрото в средата на песента. Припевът е оставен почти изцяло на Johan Hallgren, който се справя достойно с тежката си задача и изпява невероятната мелодия с нужните акценти. Танцувалната “Conditioned” напомня с приповдигнат рокендрол риф на Lenny Kravitz, а многогласовите хорови вокали са в класическия стил на Beatles. Дайрето изгражда важна част от звученето, а текстът е наивен, но лесен за припяване. “Healing Now” навлиза с меланхолична мелодия, за да прерастне в акустично пиршество с фолклорни оттенъци, за което са използвани акустични китари, лютни и мандолини, а знаковите препратки този път са към творчеството на иконите Led Zeppelin и Jethro Tull. Умението да владееш инструментите идеално тук не се изразява с безкрайни скоростни сола и именно това прави Pain of Salvation уникални - те успяват да звучат достатъчно прогресивно и разчупено дори в нетрадиционни рамки. Екзотиката в “To the Shoreline” ни завладява още от самото начало, а незабавните асоциации с Ennio Moricone (а защо не и с “The House of the Rising Sun”) далеч не са случайни. Пасажите на духовите инструменти са изпълнени от Anette Kumlin (обой и английски рог) и Asa Karlberg (флейта), докато всички останали инструменти и вокали са дело на лидерът Daniel Gildenlow. Явно той все още има с какво да ни изненада, тъй като перкусиите в парчето биха се вписали дори в джазови рамки. Текстът е на изключително високо ниво, както винаги:

Love, you know that I can make you stronger
Love, you know that I can make you brave
But there’s one thing that you must remember:
That I’m too far gone for you to save...

...и точно в момента, когато си мислиш, че все пак бандата е навлязла твърде навътре в нетрадиционното поле, идва ред на “Break Darling Break” – продължението на “Sleeping Under The Stars” от “Road Salt One”. Фронтменът се отчита с кларинет и ирландски духови инструменти, а валсовата тема ще изненада за пореден път голяма част от феновете. Странните авангардни изблици в композицията биха могли да се сравнят с дори най-шизофреничните изпълнения на Mike Patton (в Mr. Bungle, примерно). “Eleven” най-сетне ни връща на “пътя” със Sabbath-ски риф, клавирна спейс-бленда и джаз постройка, звучащи като импровизиран виртуозен джем, в който Leo Margarit доказва силата си на технично трениран барабанист. Темпото се забавя с баладата “1979”, чийто текст набляга на носталгичната тема, докато красивото пиано рисува естетични пейзажи пред очите на слушателя. “Of Salt” е звуковото продължение на акапелната “Of Dust” от предишния албум, а атмосферата се изгражда от флейта, резонаторна китара и гръцко бузуки; вокалите на Daniel са драматични, но не и преиграни. Умения на Leo отново излизат на преден план в “The Deeper Cut”, допълвайки партии на гост-басиста Gustaf Hielm (свирил и с Meshuggah), докато висотата на лириките, френетичните бек вокали и пламенното изпълнение на господин Gildenlow издигат песента до една от връхните точки в тавата:

Today I go beyond control, beyond all purpose aim or goal
To win my soul,
Cause today I choose to loose my way, to fall and fail,
I choose the wilderness today!

Мрачната “Mortar Grind” може да се отчете като най-тежката песен в целия албум, а артистичното пеене черпи очевидно влияние от шок-рок легендата Alice Cooper. Финалният пронизващ крясък на Daniel преминава във втората балада - “Through The Distance”, където емоцията достига нови върхове, а текстът напомня на концепцията от “Scarsick” с идеята, че светът днес е по-студен и затворен от този преди години. Средната част рязко контрастира с основата:

But I want it.
And I need it.
Come and touch me.
Come and reach me.

Трудната задача за закриване на голямата сага е оставена на деветминутната епика “The Physics of Gridlock”, която съвсем спокойно би могла да се нареди до пиковите постижения на шведската шайка. Най-сетне силното прогресарско минало си пробива път и показва на песимистите, че от Pain of Salvation може да се очаква всичко. Дали ще си говорим за зрелия и завършен припев, текста, мощните оркестрални включвания или за финала на френски, който би стоял на място както в уестърн класика, така и във всеки един албум на Pink Floyd – всичко крещи “перфекционизъм”. “Еnd Credits” представлява инструментално outro в духа на “Road Salt Theme”, казващо последно “сбогом” на слушателите.

Daniel Gildenlow е уникален артист. Уникален, защото успешно вмести един куп стилове в музиката си и напук на всичко запази собственото си звучене. Уникален, защото не спира да ни изненадва вече повече от десет години. Накъде ще го отведе пътят оттук нататък? Непредсказуем въпрос, който не трябва да създава никакви поводи за притеснение – дори и да издадат романтичен гор-грайнд албум с реге влияния, то той ще звучи отново като Pain of Salvation.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт