Ревюта
Група: Аркона      Албум: Слово      Автор: Killer Rose      Септември, 2011

 

Руската сцена винаги е била съкровищница за ценителите на качествената метъл музика, а Аркона са една от малкото банди, които наистина успяват в световен мащаб. Дали това се случва благодарение на атрактивния им фолк метъл или на трудолюбието и късмета, ще прецените вие. По-важното е, че те са отново тук със силна творба, която ще напълни очите на всички любители на фолк метъла със сълзи от радост. “Слово” заварва Маша и компания да разчупват вече оформения си стил с доста повече симфонични и фолклорни елементи, което допринася за голямото разнообразие в тавата. Най-добрата продукция до момента е дело на нея и Сергей, като музикантите са балансирали звука оптимално. Разнообразието от фолклорни инструменти както винаги е голямо: дайре, балалайка, гайда, сопилка, жалейка, хърди-гърди, цигулка, цимбал, гусли. Признайте си, че някои дори не сте ги и чували! Оркестърът и хорът допълват звученето с неземна епичност, превръщаща музиката в подобие на филмов саундтрак.

Интрото “Азъ” дава симфонично фолклорно начало, докато отварящото “Аркаим” отдава почит на загадъчния древноарийски град, наричан също “градът на слънцето”. Разчупената структура и перфектния баланс между екстремно и мелодично правят впечатление веднага, а вокалите на Маша са както винаги впечатляващи. Агресивната “Больно мне” се занимава с вечно актуалната тема за унищожението на природата. Суровата сила на музиката ни отвежда през различни епохи и загадъчни и красиви картини, докато канските ревове на Маша не ни запратят в тотално противоположната посока. “Леший” предава легендата за горския дух с традиционно руски фолклорни заигравки, а ритуалната и зловеща “Заклятье” сякаш призовава всички древни божества да пометат земята със забравената си мощ – идея, продължена и в “Предок”, в която лирическият герой се обръща за помощ към духовете на предците си. Най-екстремната песен в албума - “Никогда”, рисува военни картини и същевременно съдържа позитивното послание, че народните традиции ще продължат да се предават от поколение на поколение и нациите ще се запазят, независимо от жертвите и териториалните промени. Тъжната картина на вечното чакане на съпругата на войн е представена в акустичната балада “Там, за туманами”. Както знаем, всеки край е ново начало и това си проличава ясно и в идеологията на Аркона – след смъртта идва ново рождение на спасител в “Потомок”. Заглавното парче пък отдава почит на силата на словото – според руските националисти, със словото може да говориш с боговете, с природата, с народа; с думите може да убиваш и да спасяваш. Минорната “Одна” представя самотната обстановка на това никой да не споделя националните и езическите ти разбирания, но завършва с надеждата, че нещата ще се променят и “истинските” хора ще се завърнат. Втората акустична балада - “Во моем садочке…”, рисува образа на майката, разказваща тъжната си история на реката и поставяща въпроса за абсурда на една война и това да изпратиш сина си на сигурна смърт. И за да не стане атмосферата прекалено тежка, руските фолклористи решават да ни разведрят с купонджийската “Стенка на стенку”, позната ни от издаденото наскоро EP. Песента описва забавлението на древните славяни, което днес може да се разшифрова като юмручен бой вместо старите традиции в чест на Перун. Закриващата “Зимушка” e кавър на традиционна сибирска композиция, а като специални гости с вокалите си се включват Татьяна Наришкина и Дарьяна Антипова, подвизаващи се също в етно групата “Ведан Колод”.

С новия си албум руските величия от Аркона правят поредна крачка към националното фолк господство, а “Слово” съвсем спокойно може да се превърне в парадигма за бъдещите поколения.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт