Ревюта
Група: Ghost Brigade      Албум: Until Fear No Longer Defines Us      Автор: Sharon      Август, 2011

 

Ghost Brigade не са поредните пауър герои, нито едни от многото последователи на мелодет наследството на Children of Bodom и компания, заляло Финландия. Те са сравнително млада група, свиреща... собствено съвършенство. Своенравният характер и сложността на първите им записи днес се завихрят за трети път, а момчетата упорито продължават да избягват клишетата и лавират успешно между характерната за родната сцена меланхолия, поднасяйки я с красиви акустични мелодии, слъджърски рифови структури и контрастни вокални изпълнения. Музиката на “Until Fear No Longer Defines Us” отговаря напълно на името на албума и показва, че Ghost Brigade не само не се страхуват да експериментират, но и че сякаш не могат (или не искат) да свирят другояче. Финалният резултат е гигантска, лепкава паяжина от пост-рок, прогресив, дет и дуум метъл, или накратко, един потискащо красив албум.

Без да пренебрегват тотално приноса на учителите си в лицето на знаковите сънародници Swallow the Sun, Amorphis и Insomnium, в третия си албум Ghost Brigade окончателно напипват пулса на своята лична изказност и емоционалност. А точно тук тя преминава през всевъзможни състояния – от спокойни ритмики и мелодични припявания до кървави пиршества под звуците на диви крясъци и режещи китари... но именно ярко изразените емоции карат опуса да звучи така жегващо интимен и дори “топъл” като контрапункт на наследството на Скандинавието. Бандата е открила свой начин да предаде душевната си есенция на слушателите, чиито едночасов музикален сеанс откриват нежната акустика “In the Woods” и жежките рифове на дрезгавата “Clawmaster”. В сравнение с музиката на “Guided By Fire” и “Isolation Songs”, новите песни звучат подчинени на конкретен мотив, което обаче не ги прави и на йота по-лесни за възприемане от невъоръжените с търпение уши. И все пак, в някои аспекти Ghost Brigade си остават традиционалисти – хипнотичните китари и чисти вокали често се сблъскват с плътни басови и ударни секции по начин, напомнящ за лъжливото спокойствие на океански вълни, разбиващи се с пълна ярост в крайбрежните зъбери. Квинтетът на свой ред разполага с не по-малко притегателна сила и с напредването на албума въвлича във водовъртеж от мрачни елегии като “Grain”, “Cult of Decay” и по-тежките пиеси “Breakwater” и “Torn”, преди да положи финални щрихи с осемминутната “Soulcarvers”, чието изящество наистина оставя отпечатъка си върху всеки, докоснал се до него.

С едва третия си запис, Призрачната бригада открито заявява, че мрази всякакви жанрови ограничения и вече изпробвани формули за успех. “Until Fear No Longer Defines Us” е албум, който изисква от слушателите почти толкова много, колкото и предлага. Малък шедьовър, готов да влезе в историята като най-значимото постижение на финландците до момента, бележещ абсолютния връх в творческите им изяви.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт