Ревюта
Група: Cellar Darling      Албум: This Is the Sound      Автор: WingWriter      Юли, 2017
Cellar Darling - This Is the Sound (ревю от Metal World)

Изключително трудно е да твориш, когато към дейността и името ти е отправен такъв скептицизъм, какъвто Cellar Darling получаваха цяла година, а може би и продължават да получават. Естествено, всяко действие си има противодействие, а подобна реакция от фенове към някой музикант се случва само когато настъпи някаква съдбоносна промяна. Такава имаше и, убеден съм, щом четеш това ревю, значи знаеш за какво иде реч.

Разцеплението в състава на швейцарския фолк метъл стожер Eluveitie донесе редица проблеми и на групата-майка, и на отцепниците. Най-много въпроси се задаваха около името на Anna Murphy, която с лесно разпознаваемия си глас се беше превърнала в емблема на групата. Дали лидерът Chrigel Glanzmann ще може да възстанови загубата, това съвсем скоро ще разберем. По-важното обаче беше дали Anna Murphy, Merlin Sutter и Ivo Henzi ще могат да творят също толкова успешно без композиторската и ръководна роля на вече споменатия лидер.

Оказа се, че триото не само работи като добре смазана машина, ами и надмина всички очаквания, ако такива въобще съществуваха. Тези, които се осмеляваха да дават предположения, си представяха Cellar Darling като активизиран солов проект на Anna Murphy, тоест нещо крайно ексцентрично, което може би води до повече негативни, отколкото позитивни реакции. В крайна сметка има нещо вярно в тези предположения, защото творческият почерк на фронтдамата си личи отдалече. Когато обаче добавим и другите двама герои – китаристът Ivo Henzi и барабанистът Merlin Sutter – се получава нещо удивително.

“This Is the Sound” успява да качи Cellar Darling директно на върха, редом до най-успешните групи за тази година. Албумът комбинира фолклор и прогресив, а на места оставя готик привкус. Всичко това не е метъл, не е и рок, а е някъде по средата. Тук срещаме богато разнообразие от композиторски и лирически похвати. От минимализма на хита “Avalanche” до двете прогресарски увлекателни истории “Six Days” и “Rebels”. Ако пък обърнем внимание на песни като “Hullaballoo”, “The Hermit” и “Starcrusher”, ще открием структурно три лесносмилаеми произведения, чиято приятна комерсиалност прикрива сложно изпълнение и уникална съвместна работа на китара и хърди-гърди за създаване на стена от звуци.

“This Is the Sound” не е концептуален албум, но във вътрешността му композициите се групират, разказвайки различни истории. Прекрасен пример за това са “Fire, Wind & Earth” заедно с интродукцията си “Water”, както и “Under the Oak Tree…” и “…High Above these Crowns”. И докато вторите са по-интровертно насочени, то първите в своето съчетание създават бъдещ потенциален хит. И щом говорим за хитове, няма как да не се върнем малко по-назад, където след две слушания, ще ти се наложи да чуеш “Black Moon” поне още три пъти. На финала ни застигат последните две песни, които са по-баладични, по-епични и по-меланхолични от всичко чуто досега. Особено внимание заслужава епилогът “Redemption”, където Anna Murphy показва завидни вокални умения.

Както е тръгнало, най-вероятно ще се окаже, че макар и нещо негативно, разцеплението ще доведе до две позитивни явления: по-силни Eluveitie и, разбира се, Cellar Darling. “This Is the Sound” е не само най-блестящият дебют до момента, но и един от най-качествените албуми за тази година.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт