Ревюта
Група: Eluveitie      Албум: Evocation II - Pantheon      Автор: WingWriter      Септември, 2017
Eluveitie - Evocation II - Pantheon (ревю от Metal World)

Дългоочакваният момент за мнозина от почитателите на фолк метъла настъпи. Съвсем наскоро се състоя премиерата на може би най-съдбоносния албум в историята на една музикална легенда. Eluveitie без Anna Murphy – кой би предположил! И не, разбира се, че не омаловажавам влиянието, дейността и музицирането на китариста Ivo Henzi и барабаниста Merlin Sutter, обаче няма как да не се съгласиш, че чаровната вокалистка се беше превърнала в лице и емблема на групата – може би най-важният член след мастърмайнда Chrigel Glanzmann.

Но стига толкова с този тип въведения, най-вероятно всяко ревю на албума в Интернет започва по подобен начин. Да се върнем в реалността, тя е достатъчно красноречива в случая. Chrigel винаги е бил и винаги ще бъде сърцето и душата на Eluveitie. Сякаш феновете бяха забравили този факт и ето, мултиинструменталистът за пореден път доказа таланта си. “Evocation II – Pantheon” ни връща към най-славните години на гигантския фолк метъл проект – тогава, когато фолкът беше повече от метъла.

Всъщност новото мащабно произведение на швейцарците може да дойде доста объркващо. От една страна ти се иска и очакваш всеки момент дадена песен да надгради с познатите тежки рифове и харш вокали, от друга се сещаш, че в корените си Eluveitie е акустична група. Изненадата тук не е самата музика, а мотивът на Chrigel да се върне към старите си похвати. Защо след втежнените “Origins” и “Helvetios” слушаме това? Вероятно причината се корени именно в обновения състав, а може би лидерът се е уморил да твори метъл. Ние няма как да знаем мотивите и целите му, но те не ни и трябват, не и когато промяната е положителна.

С горното твърдение не бива да се разбира, че “Evocation II” е по-силен от тежките албуми на групата, а че не е по-слаб от предшественика си “Evocation I – The Arcane Dominion”. Заемки има и те са лесно разпознаваеми, дори на места някои песни звучат натрапчиво подобно на вече издадени от групата такива. Вероятно това е единственият негатив тук, можеше да се избегне. Впечатляващи са продукцията и пространствената творческа мисъл, вложени в този продукт. Въпреки че има сингли, концепцията не позволява слушането на отделни песни, необходимо е цялостно прочитане на историята.

“Evocation II – Pantheon” показва, че Eluveitie съвсем не са се изчерпали и имат още с какво да допринесат към развитието на сцената. Новите попълнения правят състава по-силен от всякога и тепърва предстои да разберем на какво са способни швейцарските ветерани.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт