Ревюта
Група: Eyes Wide Open      Албум: And So It Begins      Автор: Стако      Септември, 2017
Eyes Wide Open - And So It Begins (ревю от Metal World)

Помните ли 2008-ма година, когато In Flames издадоха “A Sense of Purpose” и никой не знаеше какво да прави с него? Албумът, чисто технически, си беше мелодет, но с доста по-мек привкус, постигнат с повече равна, контрастна мелодика – може би първата рязка стъпка към смяната на стила им. Факт е, че записът беше странен, но никак не бе слаб – просто драстично различен. И видимо достатъчно впечатляващ, за да накара една група да го възприеме като основа за стила си. Въпросът е дали тези шведи пунтират, доразвиват и дали изобщо има трети вариант.

Още с откриването на албума проличава вдъхновението от гореспоменатия труд. И то не е в директно заимстване на идеи, или пък още по-зле – плагиатство, а се усеща чисто като дух. Звученето – от обработката, през точните пропорции на дисторшъна на китарите, до вокалите – зверски напомня на ASOP. А после се забелязва и обложката и става трудно да се съмняваш.

Всичко, което групата е вложила в албума, говори за един действително нов старт, с нов издател (впрочем, Sony, което също е забавно), след албум и ЕР. Не защото звученето е различно от преди, а защото е обособено, доколкото може такова звучене да се обособи. И не говорим за това, че звучи като поредица трибюти към нещо чуждо, а за самия творчески метод тук. “And So It Begins” е далеч от идеята за конвенционалната креативност. Бандата е вложила опита си в усъвършенстване на познати, добри елементи, типични за шведския мелодет и неговите различни форми – не само като звучене, но и като позициониране. Налице са бързи песни с бавни рифове, което придава приятна, неочаквана тежест на композицията; бавни балади тип “Anders Fridden, уиски и е 4 сутринта” (в добрия смисъл), както и концертни химни, които неудържимо подканват за пригласяне. Предвид че говорим за стабилен лейбъл и Швеция е ясно, че обработката е силна. Като отново любопитен детайл е, че сякаш нарочно елементи от нея са оставени в един неизчистен вид, подобно на една друга творба от друга група. Истината е, че цялостно безинтересно парче липсва в траклиста, но се откриват елементи или твърде предвидими, или твърде клиширани.

Странно е да се обясни как нещо, което толкова усърдно подражава на идеята на друго, може да е хубаво. Усъвършенстване на този стил няма – дори име е трудно да му се даде, а присъща черта му е, че той звучи неусъвършенстван на инат, което е голяма част от чара му. Eyes Wide Open правят всичко с добро намерение и чиста умисъл. Резултатите не са просто празни копия, а добре звучащи парчета, които имат добавки на оригиналност. Но повече не би било приемливо предвид целта. Която, ако на този етап се отрече, би било абсурдно.

Всичко от интродукциите и завършеците, ефектите – цялостната обвивка на композицията, както и самата нея – просто се усеща като ASOP. И понякога това някак не е нещо лошо. Същият този албум, мразен или обичан, бе запомнен, защото беше толкова специфичен. Начинанието това да се възприеме като постоянен стил може да е минимум приятно, а ако теорията се опровергае и се окаже, че има накъде да се разгърне всичко – би било и интересно. А ако не – факт е, че това не е първото издание на групата, следователно на немалко хора им липсва онзи странен ден, в който откриха онзи странен албум.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт