Ревюта
Група: Serenity      Албум: Lionheart      Автор: Стако      Октомври, 2017
Serenity - Lionheart (ревю от Metal World)

Serenity бяха и все още са обещаващ състав. При все че старите им издания са по-ценни от статуквото, последното все пак е стабилно изпълнено. Неясно е дали различен тип вдъхновение или пък намалено количество такова доведе до този момент. Но сме тук: безхитовщина – идейни, добре сложени, но незапомнящи се композиции звучаха през 2016-а.

Хубавото е, че австрийците засега не са се изгубили в експериментация. Не са изневерили на идеологията си и не са сменили избраната рамка. Но дали две поредни издания са добра идея? Само година след бледия “Codex Atlanticus”, сега получаваме “Lionheart”. Запазена марка на бандата е преразказът, а именно тази хрумка е консервирана. За разлика от последните издания, боравещи с по-теоретичната част на историята, “Lionheart” се отнася до по-ясни исторически моменти. Това може да значи или че вдъхновението е изчерпано напълно, или пък напротив – че започва да се разгръща наново.

Както винаги, уводът представя епохата, в която попадаме. Тежкият ритъм говори за средновековие, а мажорните хорове ни пеят за теократична монархия, която не след дълго се описва като католическа – само с инструментал. Това се има предвид по-горе – Serenity не са изгубили подхода си. Чуват се и познатите, леещи се мелодични припеви. Предложените прогресии са сладки и приятни, както подобава. Те се открояват и като значително по-запомнящи се от тези в последния труд. Дори има не един трак с хитов потенциал! Няма как да не се спомене и прекрасната обработка, особено в отношение леките украшения. Изключения има, а те са две: на моменти, китарата е твърде контрастираща, сякаш в опит за фолк метъл звучене, което е нелогично, предвид останалата част от обработката. Освен това, някои от семплите на симфоничните оркестрации са по-фалшиви от ползваните досега. Но отвъд това, атмосферата е налице и е добре изразена. С напредването в плейлиста, впечатленията стават все повече. Като например отражения на герои чрез различни вокали. Отново чуваме нежните женски партии, но освен тях, откриваме и дълбоки, оперни мъжки включвания и – неочаквано – екстремен звук. Но нека изненадата остане и за вас.

Концептуално, албумът напомня на брилянтния “Carolous Rex”, но в открояващ се, западно-симфоничен стил. Ако силата на Sabaton е в мощта, то тук влиянието е по-скоро в лирическата част. Опит за мощ има, но по различен начин, а думата е “опит”, защото невинаги е успешно. И не само защото присъства това сравнение, но говорим за друг жанр, друг стил и друга група – друг поглед върху подобна епоха. Сравнението е неизбежно, но също и далеч от определящо.

Може да се приеме тезата, че е налице опит за подобие, но музиката сама я опровергава. От години Serenity не се бяха представяли така добре. Групата е станала значително по-веща в похватите си и е затвърдила концептуалното си съществувание. Остава сега да комбинира това с предишните мощни хитове и ще се роди шедьовър. “Lionheart” не е такъв, но е уверен поход в правилната посока.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт