Ревюта
Група: DragonForce      Албум: The Power Within      Автор: Warrior Of Ice      Март, 2012

 

Ако преди десетина години словосъчетанието “екстремен пауър метъл” би звучало като откровен оксиморон, или в най-добрия случай като глупава шега, то днес една многонационална формация за пореден път доказва, че благодарение на комбинацията между оригинален подход и професионализъм, то може да носи и смислено съдържание. Без да предлага някакви революционни нововъведения във вече утвърдения и доволно разпознаваем стил на DragonForce, “The Power Within” успява да се нареди до най-силните им студийни постижения с изобилие от запомнящи се мотиви, задължителното умопомрачително свирене и усещането, че все още слушаме уникална група, която не следва, а създава тенденции.

При все сериозното творческо израстване, което демонстрираха за няма и десетилетие, момчетата запазиха може би най-същественото си достойнство - онази искра, която наред с възхищението от безспорните идейни и инструментални качества на състава те кара да изпиташ и едно почти детско въодушевление от музиката, каквото все по-рядко някой успява да предизвика. Почивката от почти четири години, която си дадоха след отличния “Ultra Beatdown”, им се е отразила видимо благотворно - получаваме албума с най-голямо вътрешно разнообразие в историята на DragonForce, обогатен от разчупени пасажи и с една идея по-зрял маниер на композиране. Слушателя радват залагащи на маршова праволинейност химни (“Cry Thunder”), многопластови панорами (“Wings of Liberty”), образци на чиста епичност (“Holding On”, “Die by the Sword”) и някои от най-убийствените припеви на бандата до момента (“Fallen World”, “Seasons”).

Макар и не така подчертано клавирен, както последните две издания на секстета, “The Power Within” продължава да носи една умерена симфоничност, върху която китарните престъпления на Sam и Herman звучат много по-разгърнато и впечатляващо. А те са на познатата висота – съчетание между преобладаващи свръхскоростни пилежи и стойностни квазипрогресарски постройки, способно да впечатли ценители на целия спектър величия от Malmsteen и Becker до Vai и Petrucci. Не по-малко важна за специфичния им изказ е и перфектната ритъм секция, формирана от характерните бластбийтове и светкавични преходи на Dave Mackintosh и вещите бас партии на Fred Leclercq, доказващ за пореден път, че групата не сбърка в решението да замести именно с него майстор като Adrian Lambert. На свой ред младият и никому неизвестен талант Marc Hudson се оказва перфектно допълнение към бесния ураган от звуци. С определено по-топъл глас от този на ZP Theart, но неотстъпващ във високия регистър, той прави много чисто и уверено представяне, което добавя ценна емоционалност и завършва по изящен начин цялостната картина на записа.

DragonForce не се отказват да правят това, което умеят най-добре, а с него и да променят представите за това как би могъл да звучи цял един поджанр в тежката музика. Вдъхвайки нова изразителност в обременения от репетитивност и шаблони пауър метъл, те продължават да дават на фенове и музиканти вяра в бъдещето му. А това е нещо, което малцина са постигали.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт