Ревюта
Група: Red      Албум: Gone      Автор: Стако      Октомври, 2017
Red - Gone (ревю от Metal World)

Red са една от групите, които запълват специфична ниша. В дискографията си имат достатъчен набор от издания, за да се затвърдят като сериозни музиканти. Но самото им съществувание е лек парадокс – невероятно е как банда, която толкова инатливо създава почти еднакви парчета, съществува и до днес.

Сред основните характеристики на работата им е мрънкането, излишните количества тъга и елементарният изказ. Абсурдното е, че има нещо чаровно в цялата работа, а и видимо правят това, което правят, достатъчно добре, че да стигнат до шесто издание. А то ги предизвиква – след последния си труд, те изгубиха член на състава си – барабаниста Joe Rickard, който бе нает за старши затлачвач на In Flames-ките перкусии. И макар това по-често да се вижда като негативно обстоятелство, то такава промяна може да има и положителни последици. Те биха си проличали именно тук – в иронично наименования “Gone”.

Шокиращо, бандата най-накрая е приела по-дефинитивна обвивка. Усеща се повече ярост в записите, а рамката клони към електроника и на моменти дори към индустриален звук. Още в началото си проличава, че гореупоменатото предизвикателство е било прието и преодоляно. От тазгодишния траклист не бликат гениални ритмични партии, но са достатъчно различни, че да разнообразят статуквото. Там, където преди висяха скучни симфонични оркестрации, тук те са повече синтезирани такива. Не можем да наречем тази промяна оригинална, но пък тя прави резултата по-интересен за слушане. Китарите са по-плътни и басови от типичните за алтернативния рок, което придава сладкия индустриален привкус. Понякога композициите страдат от безформеност, но тя е някак приятна, защото изненадва. За съжаление, запазената марка – излишните количества тъга – е налице и отново е уморителна; час мрънкане си е бая. Но поредна изненада: този албум води класацията по не-тъжни парчета. Налице е усет за поне различни видове тъга, а отвъд нея – агресия, че дори и хъс, което си е направо чудо. А който иска и по-жив завършек, нека посегне към делукс изданието (което в бонус на това, успява да съсипе и някоя друга от по-стабилните песни тук).

Red правят стъпка с “Gone”. Те не са оставили това, което може да се нарече стил, но са го променили и обогатили. Над статуквото има изграждане, при това в по-приемливи посоки, а нужната вариация в работата им се показва, макар плахо. Ако Red започнат да разпознават и останалите емоции в спектъра, може скоро да настигнат останалите групи, които ги задминаха с години. А да се види червения чар в повече форми, би било крайно любопитно.

P.S.: Обложката пак е шит, но пълно щастие няма.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт