Ревюта
Група: Cannibal Corpse      Албум: Torture      Автор: Shogot      Февруари, 2012

 

Cannibal Corpse все още еякулират кръв, размазват лица с чукове и содомизират с месарски куки, а това означава много. Никой не би очаквал нещо по-хуманно от тях и точно там е ключът към непоклатимата им позиция в основите на тази машина за смилане на кости, която наричаме американска дет метъл сцена – те са група, на която може да се разчита. Винаги. Даже в по-противоречиво приет албум като “Evisceration Plague” на практика няма нищо нередно; може би не бяха достатъчно директни в подхода си, за да удовлетворят садистичните наклонности на различни фенове на стари и нови ери, вокали, китаристи, обложки и т.н., но името пак тежеше, измъкваше ги. Cannibal Corpse – кървища, канибали, трупове, смърт. Ако комерсиалният успех се измерваше в броя зверства, които се случват за един албум време, тогава квинтетът щеше да седи върху купчина обезобразени човешки тела, пийвайки кръв от златни бокали и пушейки наргиле, като всмукват вместо от традиционните маркучи - от прецизно скъсени с градинарска ножица чревца.

Добре е да не се подминава факта, че нагарчащият вкус на леко разочарование от “Evisceration Plague” не се дължеше на достатъчно жестоките кланици (“Priests of Sodom”, “To Decompose”, “Beheading and Burning”), в които се развиваше традиционният сблъсък на човека с богатия арсенал от остри предмети на д-р Corpsegrinder – усещането по-скоро бе предизвикано от предшественика “Kill”, където изродите от Бъфало наложиха нов стандарт в бруталния психо-дет метъл. Вдигнаха летвата много високо. Така със следващия албум трябваше да преминат през неoбходимия “катарзис”, за да бъдат сега готови за ново мъчение. А реалността е такава: когато мъчат Cannibal Corpse, и Glen Benton си стои послушно.

“Torture” е маниакален. След двадесет и две години на чело на гор династията, американците продължават да са най-успешната банда в жанра; зомбираният им ужас разклаща психиката на родителите, чиито родители все още треперят при спомена за “Butchered at Birth”. Няма знак на умора. Името им носи нови и нови кошмари, то е контекстов синоним на чистата бруталност. “Torture” е звукът на всичко това – на годините власт, на консерватизма, на безскрупулния кървав дет. Трети пореден албум от състава, отговорен за “Kill” и трети пореден с неофициален шести член на опасните рецидиви, продуцента Erik Rutan, това е Cannibal Corpse в перфектни пропорции. Песните, освен тежки като някое чудовище от Мезозоя, са раздвижени и заредени с вълнуващи идеи. Обичайните ултратехнични обрати в темпото си вършат работата, като дават на ветераните нови възможности да вдъхнат респект на самозабравилите се деткор насекоми-вредители, които така упорито досаждат на сцената. Грандиозна бавна мелодия в (Nile-ски кръстената) “Sarcophagic Frenzy” извежда до фронтовете на Bolt Thrower – можеш да почувстваш, че гранатата всеки момент ще кацне до теб и ще те разкъса на парчета. “Scourge of Iron” е рухваща каменоломна, където рифовете са скали, а Mazurkiewicz поема тътена от тяхното сгромолясване. Пост-Slayer-ското соло, което поставя началото на “Encased In Concrete” и мрачната интерлюдия на “Followed Home Then Killed” се ебават с психиката, докато на стотното слушане вече са ти насадили чиста форма параноя. Въобще, присъединяването на Pat O’Brien към Slayer като заместник на Hanneman в миналогодишното им европейско турне оказва положително влияние върху “Torture”. Ритъм секцията, както винаги, е месомелачка. Alex Webster е написал някои от най-силните бас партии в легендарната си кариера; четириструнните манипулации в “The Strangulation Chair” превозват тоновете тежест, както в “Hammer Smashed Face”. Приятно и особено подходящо за рязане (на пръсти) със сатър, и за всякакви други прояви на гор-кулинария, е темпото на “Rabid”.

Добре известно е, че хиляди банди засмукват звука си от Канибалите, но в резултат нито една от тези банди не звучи по същия начин. Получава се нещо като гротеска на гротеската. Както и да е, за всички тях имаше “Tombs of the Mutilated”, “The Bleeding”, “Vile”, “Kill”, а сега го има и това: 43 минути варварско насилие – методично, без умора и без капка човечност. И средновековните мъчения не са били толкова жестоки, колкото новите дванадесет метода на креативно-извратената щатска дет метъл институция. Изненадващо запомнящ се, достатъчно разнообразен и предостатъчно брутален, ако има албум, който може да обедини всички ери на Cannibal Corpse, силно вероятно е това да се окаже именно “Torture”.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от K12
Всичко е жестоко, само една малка поправка - "манипулациите" са 6-струнни. Алекс Уебстър с това е известен, че свири на 6-струнен бас, като не пренебрегва нито една струна. Бих сравнил изпълнението му на бас с това на Григор Димитров с ракета - бекхенд с една ръка, макар че не знам дали могат да се намерят допирни точки между дет метъла и тениса.
от Филип
Страшен сайт! :)

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт