Ревюта
Група: Amberian Dawn      Албум: Darkness of Eternity      Автор: WingWriter      Ноември, 2017
Amberian Dawn - Darkness of Eternity (ревю от Metal World)

Малко групи могат да се похвалят с тази продуктивност, с която са известни Amberian Dawn. За близо десетилетие неокласиците от Финландия оставиха зад гърба си вече осем албума. Но тук не говорим само за количество, защото качеството винаги е на ниво. Изглежда в метъл средите ще си съставим една максима: не всеки човек е гений, но всеки Tuomas е. В случая цялото име е Tuomas Seppälä. Когато си добър композитор и се обградиш с талантливи музиканти, резултатът е нещо невероятно. Такава е ситуацията при Amberian Dawn.

Осмият опус на финландците е поднесен в сребърен поднос първокласен неокласически пауър метъл. “Darkness of Eternity” е от тези страхотни дългосвирещи музикални романи, които те карат да се чувстваш горд и привилегирован, че живееш във време, което ти позволява да се насладиш на подобно съвършенство. И това е съвсем меко казано, защото този албум е наистина съвършен. Тук няма пълнежи и няма излишни помпозности, прикриващи творческа неоригиналност. За феновете на този стил музика, това е истинска находка, особено днес, когато пауър метълът е пренаселен и пренаситен, но нови и нови имена продължават да бликат отвсякъде, кое от кое по-посредствено.

“Darkness of Eternity” следва стандартите на неокласиката, но не се съобразява напълно с критериите на пауър метъла. Amberian Dawn са си дали пълна свобода в творческия процес, и така са успели да надградят и да надскочат жанровите ограничения. Музикантите са си позволили да експериментират и да си играят с всякакви хармонии – мажорни и минорни. В това се крие и трудната част: мажорните гами са нетипични и некомфортни за средностатистическия метъл фен. Тук те са, ако не преобладаващи, то са със сигурност много често срещани. Има ги в почти всяка песен, а понякога са и фундаметнални за дадена композиция. След няколко преслушвания се свиква с тях, а накрая започваш да разбираш колко са важни в случая.

Точно това е нужно на “Darkness of Eternity” – няколко преслушвания. Две или три. След това вече спираш да броиш. Хит след хит – така е от първото до десетото произведение. Хубавото е, че музиката изглежда на пръв поглед свежа и  лесносмилаема, а всъщност крие доста клопки. Всяка песен се разкрива на слушателя постепенно и по различно време, но накрая всяка ще бъде оценена. Този път музикантите са наблегнали не на симфоничната, а на пауър частта. Записът гъмжи от технични, но все пак мелодични китарни сола и разнообразни ударни ритми. Клавирите се включват в общата картина по много интелигентен начин. Всичко е премерено и нито един фрагмент не изпъква над останалите.

Amberian Dawn за пореден път доказват, че са майстори в сферата си. Феновете ще харесат новото им творение, а в случай че тепърва се сблъскваш с тази група, дай ѝ шанс – със сигурност все по-често занапред ще чуваш името ѝ. Дори и да не си фен на мажорните гами, може би ще останеш приятно изненадан.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт