Статии
Една вечер в Капана с Leever
Автор: Лилкоff
09 Ноември, 2017
Една вечер в Капана с Leever

Съботната вечер на четвърти ноември в пловдивския квартал Капана бе една от спокойните. Нямаше много хора, въпреки прохладното и приятно време навън. Бях тръгнал към “Петното на Роршах” за един от поредните концерти от програмата на Post-culture stage. Една от най-прогресиращите родни ъндърграунд банди, Leever, щеше да забие там и аз, като ценител на грънджа и деветдесетарския саунд, нямаше как да пропусна това събитие.

Алтернативното звучене има много свои почитатели, но и хора, които твърдят, че този жанр е убил истинската твърда музика, също не липсват. Ако евентуално сте на мнението, че на пазара не е излязло нищо смислено след глем-вълната през 80-те, или просто предпочитате да слушате неща от типа на Asking Alexandria, тази статия няма да ви допадне.

Leever са от малкото състави, които поддържат гаснещото пламъче на грънджа в най-суровата му сиатълска светлина из родния ъндърграунд. И ако си израснал с музиката на Cobain, Cornell, Staley, Vedder, Weiland и всички останали деветдесетарски идоли, няма как тези пет момчета от Северозапада да не ти хванат ухото.

Единственото нещо, което може да не ти допадне в тях, когато разгледаш YouTube канала им, е че имат само три качени студийни записа. Това обаче не значи, че бандата няма солиден материал от качествена авторска музика. Парчета като “Live By”, “Awake”, “Faceless”, “The Good Life” и др. заслужават да видят бял свят възможно най-скоро!

Още след първия риф на откриващата “Wild Horses”, атмосферата в Петното стана по-различна. С изпълненията си Leever върнаха всички присъстващи във време, в което или не са били родени, или са били в невръстна възраст. Усещането, че се намираш в световната алтърнатив столица Сиатъл през най-плодородните за този стил години, се затвърди и с последвалите авторски композиции, изброени по-нагоре, плюс записаните “Away” и пренасящата в друго измерение “High (Top of the Mountain)”. Черешката на тортата бе стоунър-дуум версията на легендарното парче на The Stooges – “I Wanna Be Your Dog”.

На първо слушане, в Leever можеш да дочуеш доста различни влияния, но с течение на времето ги разграничаваш от всички други групи в жанра. Мелодичните и лесно запомнящи се припеви правят парчетата на бандата разпознаваеми, а дали ще успеят да пробият – времето ще покаже!

Facebook

YouTube

« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Dara
Sexy music.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт