Ревюта
Група: Cryptodira      Албум: The Devil’s Despair      Автор: DeadKing666      Ноември, 2017
Cryptodira - The Devil’s Despair (ревю от Metal World)

Дебютът на една банда може да е колкото вълнуващ, толкова и непредсказуем. В случая нюйоркската четворка Cryptodira беше издала две EP-та преди пускането на албума. С това те заявиха какъв стил свирят и какво да очакваме от тях, а именно: прогресив дет / пост метъл(кор).

“The Devil’s Despair” изобилства от музикални жанрове. Голяма част от него заемат Opeth-ски акустични китарни партии, но най-много се усеща влиянието на банди като Between the Buried and Me, Cynic и Isis. Албумът предлага всекиму по нещо. В него присъстват бавни ембиънт / джаз фюжън епизоди, както и бързи и комплексни прогресив дет метъл рифове, придружени от бластбийтове. Ритъмът постоянно се мени, както е характерно за авангардния метъл. Песните преливат от бавни прогресии в супербързи китарни пасажи и скорострелни барабанни преходи.

Инструментално, записът е многокомпонентен и пълен с красиви, комплексни мелодии. Китарните рифове са повече от задоволяващи, както и работата на барабаниста Matt Taibi. Басът обаче се губи някъде далеч назад в микса, но погледнато в мащаб, това не е голям проблем. Вокалите също са на ниво. Множество от различни високи и ниски скриймове разтърсват композициите и на моменти напомнят за деткор жанра. Не липсват и чисти вокали а ла метълкор, които на вас оставям да прецените дали са на място, или дотам. Най-силните попадения тук са “Medusa Misgendered” и “In Hell As On Earth”. Понякога влиянието на основните вдъхновители – “Between the Buried and Me” – става твърде силно и парчето звучи като кавър. В последните изпълнения, “Negation Consumes Affirmation” и “Negation Consumes Itself”, присъстват чисти женски вокали и в един момент слушаш рок песен в дует, а в следващия – прог дет метъл с бластбийтове. Личи си, че съставът е искал да експериментира с темпото, но това идва в повече.

“The Devil’s Despair” определено надминава очакванията за дебютен труд на сравнително нова банда. Със своите интересни текстови теми и сложни, многопластови композиции, изданието предлага нещо различно на феновете на екстремния прог метъл. Тепърва предстои да видим в каква посока ще поемат Cryptodira.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт