Статии
"Рок до края на света" във Враца
Автор: Erdolliel
24 Декември, 2017
"Рок до края на света" във Враца

В студения петъчен следобед на 15-и и 16-и декември град Враца е както изглежда типично по това време – една българска версия на града Лондон, вечно мъглива и дъждовна, потискаща със студа си и пустотата си. Някъде в есенцията на мъглата обаче се крие една дъга, която ще се появи в града и ще направи много хора усмихнати. Тази дъга се оказа осмото издание на Националния рок фестивал „Рок до края на света”, организиран от Младежки Дом Враца.

Студенината на Враца често се пренася и у врачани. Затова с влизането в залата очакванията за събитието са хората да подкрепят няколко групи и да са крайно незаинтересовани от другите – нещо, което имаше наченки по време на изданието на фестивала преди три години. За щастие, това не се оказа така, което се дължи и на факта, че през двата дни на фестивала нямаше нито една група, която да не накара хората да поклащат глави с музиката и да не остави себе си на сцената след изпълнението. Всеки артист влагаше страстна енергия в музиката си, а тъй като енергията в природата никога не изчезва, тя отиваше при зрителите и се връщаше при тях под формата на аплодисменти и признателност.

И двата концертни дни съчетаваха успешно леките и тежки стилове на рок и метъл жанровете, като всяка група имаше своя чар, за който да се хванеш и да харесаш изкуството, което тя прави. Едно от най-окуражаващите неща на сцената беше, че масово на нея се подвизаваха млади хора, в чиито ръце несъмнено рок музиката на Враца ще е повече от успешна след време. Млади хора имаше и в публиката – позитивни, усмихнати и прекарващи си страхотно. Изобщо, няма защо да се притесняваме за рок обществото във Враца – то е живо и ще остане живо още известно време!

Враца е малък град. Всички тук се познават. Факт е, че през повечето време това не е много в полза на хората, които живеят в града, но има случаи, в които има чар в цялата тази работа. Рок  фестивалът донесе едно страхотно предимство на това всички да са си познати – хора от публиката се качваха постоянно на сцената да пеят, да свирят, дори и да ударят един headbang пред останалите, за да подкрепят свои приятели сред артистите. По този начин фестивалът стана повече от просто концерт на няколко групи – превърна се в по-лично и запомнящо се преживяване, след което всички излизаха радостни и нямаха търпение да се върнат отново.

„Рокът не е просто музика. Той е религия.” С тези думи започна първият ден на фестивала. Оказа се обаче, че това не са просто думи. В края на втората вечер в рамките на не повече от 15 минути няколко от артистите решиха сами да закрият фестивала, като представят на зрителите  написана от тях песен за фестивала с тематичното име „Рок до края на света”, обединявайки се на сцената като една голяма сборна формация и създавайки нещо различно и ефектно за първи път в историята на това събитие. На афтърпартито след втория фестивален ден това голямо рок семейство се сплоти още повече, като си направи импровизирана акустична сесия с кетъринг, бира и още хубава музика.

Светът свърши на 21-ви декември 2012-а година. След няколко години сигурно ще свърши още няколко пъти. Но едно е сигурно: когато му дойде времето, във Враца ще го приемат по един начин – с най-огнената си доза  рок... До края на света.

Национален Рок Фестивал „Рок  До Края на Света”, Младежки Дом, Враца

15.12.2017

Squad Of Death
Zalog
Park
Fly
High Voltage
Absolute

16.12.2017

Бъз и Лимон
Liquescent
Oldenwood 
Metal Militia
Ciroza
Leever

 

 
Снимки: Боряна Нинова

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт