Ревюта
Група: Machine Head      Албум: Catharsis      Автор: DeadKing666      Януари, 2018
Machine Head - Catharsis (ревю от Metal World)

В творчеството на Machine Head не присъстват много различни стилове – бандата почти винаги е разчитала на характерното си груув звучене. Изключение правят записи като “The Burning Red” и “Supercharger”, в които, следвайки актуалните тенденции от 90-те години в тежката музика, бандата беше заложила на жанра нео метъл. Това не попречи на техните наследници “Through the Ashes of Empires” и “The Blackening” да се превърнат в два от най-добрите албуми на калифорнийския квартет.

“Catharsis” обаче съсипва чистия завет, оставен от предшествениците му. Тук бандата залага на по-къси и по-малко агресивни песни с доста повече чисти вокали. Дискът е най-дългият в историята на групата (74 минути), но необичайното е, че е разкъсан на цели 15 песни със средна дължина около пет минути. Началото му идва ударно с бързия риф на “Volatile” и Robb Flynn, крещящ “Fuck the world”. Следва  заглавната песен, която има интригуваща концепция, но, за жалост, далеч не е толкова интересна в инструментално отношение. “Beyond  the Pale” е вероятно най-добрата песен в тавата, но рифът ѝ е заимстван почти едно към едно от “Love?” на Strapping Young Lad. “Kaleidoscope” на свой ред разчита само на повтарящия се припев и не е нищо внушително. Впечатление тук прави “Bastards” – уви, не добро. Това е една от най-слабите композиции на Machine Head, а дори е сингъл към албума и бе пусната преди седмица с видеоклип към нея. “Triple Beam” би била върха в запис като “Supercharger” преди 17 години, но сега звучи съвсем неудачно със своите чисти рап вокали, редуващи се с тежки нео метъл рифове. Освен първите три парчета, “Catharsis” разполага и с още няколко прилични такива, като “Screaming at the Sun” и “California Bleeding”. Имаме и балада с чисти вокали и акустична китара! Някои биха казали, че “Behind a Mask” е прекалено комерсиална за групата и вероятно ще са прави, но на фона на всичко останало, тя звучи направо приятно. Закриващата “Eulogy” пък напомня на “Sail into the Black”, но успява да бъде дори още по-приспивна и от нея.

Когато Robb Flynn заяви, че бъдещото им произведение няма да е тежко, може би очакванията бяха за повече траш отколкото груув, но групата ни изненада със завръщане към звученето на по-старите си и не толкова обичани от феновете издания, бледнеещи пред блясъка на “The Blackening”. Ако сте олдскуул траш или груув метъл фен, по-добре не слушайте този албум. Той няма да ви донесе същото усещане като “The More Things Change…” или “Burn Мy Еyes”. Вместо това по-скоро бихте се отрекли от тази банда завинаги, защото “Catharsis” е далеч дори от сравнително сполучливия си предшественик “Bloodstone & Diamonds”. Заложено е на комерсиалното звучене на нео метъла, където речитативът преобладава за сметка на инструментала, а солата са доста къси и не правят впечатление.

“Catharsis” е главоломен обрат за Machine Head, като захвърля всичко, съградено до момента, и отново показва групата в една светлина, която отдавна трябваше да е забравена. Комерсиалността се усеща явно из песните и това едва ли се ще се хареса на болшинството почитатели на бандата, но може да ѝ доведе много нови последователи.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от nik
На мен ми хареса, да има дразнещи парчета но времето лети всички се променяме.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт