Ревюта
Група: Black Label Society      Албум: Grimmest Hits      Автор: Alice      Февруари, 2018
Black Label Society - Grimmest Hits (ревю от Metal World)

Въпреки че е почти невъзможно да си от същата планета като него и да не знаеш кой е Zakk Wylde, или да нямаш поне бегла идея за това, изненадващо, все пак има хора, които още го свързват само с Ozzy Osbourne и много по-рядко с неговата собствена група. Но колкото и новоизлюпена да изглежда тя в очите на заклетите фенове на Black Sabbath и Ozzy, за които “Paranoid” датира от “ей го кога беше”, факт е, че Black Label Society вече е банда на почти две десетилетия. И за този период има натрупани цели десет албума в дискографията си, като към тях сега се присъединява и чисто новият “Grimmest Hits”. А дали е grimmest-ият или не, предстои да разберем.

За всички заблудени от заглавието – не, “Grimmest Hits” не е компилация от хитове, но пък потенциалът на парчетата в него да се превърнат в такива е абсолютен. За запознатите би трябвало да е известно, че Black Label Society никога не са се славили с огромно стилово богатство и неочаквани обрати в музиката си и случаят отново е подобен, но това всъщност е техният таен ключ към успеха, който досега гарантирано е отключвал всички албумни вратички. Напълно излишно е да се говори и за това колко изумителен китарист е Zakk и колко перфектно е всичко от гледна точка на китарите, но този път брадатата легенда почти надминава себе си, което се чува още в първите няколко секунди на “Trampled Down Below”. Китарите в нея са не по-малко взривоопасни от обикновено, но в комбинация с тектоничните барабани, записът започва повече от силово и парчето се забива в съзнанието за секунди. За разлика от преобладаващата южняшка и хеви метъл палитра в цялостния имидж на състава, този път много осезаемо и често се прокрадват нотки гръндж и все повече груув, забелязващи се в “Seasons of Falter” и в много от другите песни. Около “The Betrayal” също витае хитова и комерсиална аура, но в никакъв случай не от лесносмилаемия и еднодневен тип. Цялата виртуозност и професионализъм, които лъхат от всяка мелодия дотук, доказват обратното. Следват две по-бавни и лирични отклонения, първо от които е композицията “All That Once Shined”, преливаща от примери за запазената марка бавни умопомрачителни рифове и сола на Black Label Society, от които ти настръхва и последното косъмче по ръцете, последвано от невероятно нежната и романтична “The Only Words”. Агресията обаче съвсем скоро се връща обратно с “Room of Nightmares”, където басът и барабаните вдигат нивото ѝ по всеки един параграф. “A Love Unreal” започва със заблуждаващо тихо акустично интро и носи известна меланхолия, но отново е налице нужната доза тежест, която продължава да присъства и в “Disbelief”. Няма какво да се лъжем – от километри си личи колко силно песента е повлияна от Black Sabbath (и не само тя), но вдъхновенията са в рамките на нормалното. След нея нещата рязко завиват в съвсем различна посока и показват най-мелодичната страна на Black Label Society, както и неповторимите блусарски вокали на Zakk Wylde, с помощта на един от най-забележимите моменти в целия албум, а именно “The Day That Heaven Had Gone Away”. Като пълен контраст, веднага след това “Illusions of Peace” се доказва като едно от най-тежките попадения тук, но нещата се балансират с “Bury Your Sorrow”, която добавя към това още повече ентусиазъм и весело настроение. “Nothing Left to Say” поставя един изключително позитивен и очарователен финал, с който се оказва, че нещата далеч не са толкова “grim”, колкото изглеждат.

Много фенове и критици на секундата биха определили “Grimmest Hits” като поредния албум на автопилот или като тотален провал, но ако си очаквал нещо изключително различно и разнообразно, явно си объркал бандата. И в случай че не си някое пълно мрънкало, реално няма как да намериш истинско разочарование в “Grimmest Hits”. Zakk Wylde и компания ни предоставят всичко, което обичаме в тях и сме очаквали от техен запис, представено в най-изпипания му вид. Истината е, че това си е просто Black Label Society. Нищо повече и нищо по-малко.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт