Ревюта
Група: War Gods of the Deep      Албум: Robots, Rockets & Rampage      Автор: Alice      Февруари, 2018
War Gods of the Deep - Robots, Rockets & Rampage (ревю от Metal World)

Би било напълно разбираемо, ако сте жертви на отчаяно и неплодородно търсене на нови групи със свеж подход към класическия олдскуул метъл и хард рок звук. Но ето че вече имаме добри новини и за вас. Добре дошли в малкото, но бързо развиващо се и на пръв поглед необятно креативно измерение на чикагската метъл формация с името War Gods of the Deep.

Сформираните едва преди няколко години War Gods of the Deep са съвсем ново попълнение в съвременната сцена, но много лесно бихте могли да ги сбъркате с банда, която отдавна е част от нея. И това не е особено голяма изненада, имайки предвид силното носталгично усещане за чист и автентичен метъл, когато чуете американците за първи път. Групата предлага на увеличаващата се аудитория неподправена бленда от класически метъл и рок, подплатена от редица модерни нюанси, ярко разграничаващи ги от всички други съвременни артисти, които просто “копи-пействат” от класическите групи и полагат почти нулеви усилия да създадат нещо оригинално и свое. Но днешните герои от Чикаго успяват да постигнат завиден баланс между съживения спомен за миналото и свежестта на новото, запазвайки музиката си възможно най-искрена.

С радост можем да кажем, че дългото чакане след издаването на неочаквано силното им дебютно EP “Monsters, Magic & Mayhem” от 2016-а най-сетне приключва. Най-новото попълнение към разрастващата се колекция от мини музикални експлозии се казва “Robots, Rockets & Rampage” и е в пълна готовност да продължи страхотното начало на кариерата на бандата. Първата творба на War Gods of the Deep е не по-малко взривоопасна и звучи хитово от начало до край, но за разлика от по-класическото ѝ метълско настроение, най-новият запис показва ясен стилов и творчески прогрес, постигнат за много кратко време. Групата продължава да впечатлява с невероятната инструментална техника на всичките си членове и добре обмислените композиции и текстове, носещи пленителна емоция със себе си. Но основната разлика този път е, че американците правят всичко по-многопластово и обогатено с нови мелодии и жанрови влияния, вървящи перфектно със запазената им марка тежест, без да разрушават целостта и есенцията си. И за пореден път се вижда, че начинът им да почетат класиките е като им дадат нов живот чрез собственото си изкуство, което само по себе си е изключително жизнено и интригуващо.

EP-то съдържа само три песни и нито една от тях не надвишава пет минути, което се оказва крайно недостатъчно да задоволи огромната слушателска нужда за още и още от майсторството на War Gods of the Deep, създадена още с “Monsters, Magic & Mayhem”, но за щастие тук качеството определено компенсира количеството. “Vasnetsov” открива бавно и атмосферично EP-то, като се усеща много от вокалната мощ и инструментална агресия, вплетени в звука. В самото начало на парчето вокалните линии почти наподобяват ниските и хипнотизиращи вокали на Mike Patton от Faith No More, но скоро след това еволюират в нещо съвсем различно. Тук можем да отбележим и всички нови жанрови добавки, които War Gods of the Deep тестват в “Robots, Rockets & Rampage” и определено си вършат работата. “Vasnetsov” включва много прогресив, слъдж и стоунър метъл нюанси, както и много микро-елементи, които са новост за бандата и нещо, върху което “Monsters, Magic & Mayhem” не се фокусира особено. Но въпреки всичко, песента отново запазва вдъхновеното от Metallica звучене, най-вече забележимо в рифовете и солата. Следва “Mortal Cage”, която в самото си начало звучи като интро на пауър метъл песен, но постепенно се превръща в нещо много по-добро. Втората част на записа се развива все повече и повече с всяка секунда и бързо достига съвсем ново ниво на емоционална дълбочина, благодарение на изпълнените с чувство вокали и слъдж китарни мотиви, разпръснати из цялото парче. Разбира се, тук има и още много от щедрите дози класически вдъхновения на бандата, но War Gods of the Deep отново сменят посоката на нещата точно навреме. Последната и може би най-тежката от трите песни се казва “This Evil” и очевидно си отговаря на името. Ако трябва да сме напълно честни, в нея напомнящите за James Hetfield вокални партии може би идват малко в повече, но техничните груув китари спасяват положението правят собствения чар на групата преобладаващ фактор в парчето. За жалост, 13-минутното и потресаващо добро EP “Robots, Rockets & Rampage” кара времето да лети твърде бързо и приключва преди да забележим. Но важното е, че с помощта на само три кратки парчета, War Gods of the Deep изказват повече, отколкото много модерни състави успяват да изразят с цели албуми и дори цели дискографии.

Въпреки че всичко в него звучи изключително модерно и хитово, “Robots, Rockets & Rampage” няма нищо общо с откровената скука, която се излива от повечето радиа в днешно време. War Gods of the Deep умело избягват етикета “масова музика” и успешно продължават да градят името си, привличайки все по-голяма публика с чудесните си носталгични препратки към златните години на класически групи като Metallica, Iron Maiden, Anthrax и много, много други. Второто EP в дискографията им вдига летвата много високо и прави очакването на предстоящия им дългосвирещ албум дори още по-нетърпеливо. Повече от сигурно е, че пред War Gods of the Deep има голямо и светло бъдеще, което може да ги превърне в следващата голяма сензация.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт