Ревюта
Група: ISON      Албум: Andromeda Skyline      Автор: Sharon      Март, 2018
ISON - Andromeda Skyline (ревю от Metal World)

Космически тайнства, пътешествия през непознати измерения, опит за принадлежност, световна катастрофа пред сляпото безразличие на Вселената… Макар това да звучи като откъс от научен труд на Карл Сейгън, на дневен ред са не заслугите на легендарния астроном, а появата на второто EP на ISON – проект на Heike Langhans (Draconian, LOR3L3I) и Daniel Änghede (Crippled Black Phoenix, Hearts of Black Science).

Отпечатъкът от влиянието на американския учен върху идеологията на шведите е безспорен. Въпреки това, Heike и Daniel са преди всичко индивидуалисти, от онези, които предпочитат да творят за оскъдна аудитория пред това играят по правилата на който и да е лейбъл. В музикално отношение, “Andromeda Skyline” допълва линията на “Cosmic Drone” (2015), съчетавайки метъл и пост-рок елементи с ембиънт, дроун/дуум и шугейз. Представете си симбиоза от атмосферата на Pink Floyd с най-съзерцателните моменти на Alcest и Deafheaven. За разлика от тях, ISON не връхлитат слушателите с композиционна сложност, агресия и бързина. Тъкмо напротив, в EP-то им се открояват нежната страна на Heike (наподобяваща ангелогласната Sharon den Adel) и мрачната, призрачна естетика на Daniel.

Привидният минимализъм е само фасада за 40-минутното съдържание, наситено с фини детайли като трансмисии, зловещи наративи и хипнотични електроники. Всяка от петте песни докосва сетивата до степен, съпоставима единствено с “Космическата одисея” на Артър Кларк. Ужас пред неизвестното, чувство за нищожност, жажда за знание и страхопочитание изпитват междупланетарните “герои” на ISON в “Into the Unknown”. Извънземните сигнали в дуумаджийската “Portals” предшестват соларния апокалипсис в “Helios”. Студената красота на “Nebula” описва миграцията на остатъка от човешката цивилизация, а заглавното парче носи носталгия по свят, обречен още от създаването си.

Втората стъпка на шведите върху музикалния пейзаж е вече факт и няма как да не таим надежди, че ще чуем дългосвирещ албум от проекта в най-скоро време. В свят, в който самовглъбението и отчуждението са ежедневие, колосален мини-опус като “Andromeda Skyline” не бива да остава неотразен. ISON е уникален за времето си концептуален проект с музика, която ще ви връхлети със силата на ударна вълна.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт