Ревюта
Група: Underoath      Албум: Erase Me      Автор: Стако      Април, 2018
Underoath - Erase Me (ревю от Metal World)

На пръв поглед, Underoath изглеждат като типичната група, която би подписала с Fearless. Има го външният вид, емокор мотивът, християнската елементика и, разбира се, западното звучене, барабар с тематиката. Всичко е точно! Но после се случва нещо отличително: групата се разпадна, остана неактивна дълъг период от време, след което се обедини посредством кампания, демонстрираща идеи и амбиция.

“Erase Me” е резултат на шест години тишина – моментът, който прави клишето на пух и прах. Още повече, този труд е обозначен като прераждането на групата. И смята собственоръчно да докаже това, макар често боязливо да прави крачки назад, към по-познатото.

Записът започва твърде емоционално и изисква от вас три минути търпение. Докато текат тези три минути, през ума ви ще минат мисли като „И какво толкова?”. Но след това, ако усетите и осмислите втората песен, предходната придобива логически смисъл – като звучене и лирика. Още на втора позиция ни посреща здраво парче с готин риф и оригинални орнаменти. А звукът има повече общи черти с индъстриъла, отколкото с който и да е западен кор. Именно тази концепция продължава да се развива напред в албума. Най-силно впечатление правят барабаните, които активно се грижат дори най-клишираните моменти да имат нотка уникалност в себе си, доколкото композицията го позволява. В средата на траклиста се случва странно завръщане към християнския метъл, което нито звучи, нито стои добре, но напред продължаваме основно в добър план. Има немалък брой песни, които няма да ви впечатлят, защото сте ги чували – дали това е вмешателството на лейбъла или историята на групата, от която членовете не могат да избягат, не става ясно. Но след такава крачка назад, следва поне един трак с хитов потенциал, който осребрява търпението на слушателя в задоволство. А опаковката на всичко това е изчистен мастеринг, който прави дори по-слабите сегменти приятни за слушане.

“Erase Me” има двойствен характер. От една страна са парчетата, които извират директно от мотива за прераждането – силни, впечатляващи, често дори оригинални. Но от друга страна, измежду тях има немалко материал, който е добре изпълнен, даже многократно вече, дори от други групи – сиреч, изтъркан. Ако нямате против да слушате клиширани парчета, или имате малко време да инвестирате докато прескачате въпросните – този албум заслужава вниманието ви.

Underoath действително се надскачат с това издание. Завръщането им показва не само музикално, но и личностно израстване. В повечето случаи такива прераждания са единствено с цел маркетинг, но тук се усеща нотка искреност. И, честно казано, хубаво е Fearless да имат няколко ценни групи, които да предизвикват любопитство всеки път, когато издадат нов материал. Явно Underoath влизат в този списък през 2018-а с “Erase Me” – колко иронично.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт