Статии
Концертът на Vader
Автор: Warrior Of Ice
22 Юли, 2004

Първи голям концерт, проведен от ОЧЗ, съпътстван от очакван успех! Близо хиляда поклонници на тъмното изкуство се бяха събрали в софийския Летен театър за шоуто на полската дет метъл машина Vader. Нямаше забавяне с допускането на пристигналите, нито други организационни проблеми. В 18 часа на сцената излязоха родните детаджии Hyperborea, приветствани от феновете. Изсвирени бяха няколко познати на всички ни парчета от наскоро издадения дебютен албум на групата - "Architecture Of Mind". Погото не спря дори за момент, а хората на предния ред ведно с групата си изкривиха вратовете от куфеене. Бандата заби мощно и стегнато, придържайки се към студийните версии на песните - прави, мощни ритми и мачкащи китари. Звукът беше много добър и остана такъв до самия край на спектакъла. Всеки инструмент се чуваше силно и отчетливо, без ритъм секцията да доминира звученето, както неведнъж се е случвало.

Втори се появиха флагманите на българския блек метъл - Korozy. Гани и компания изсвириха доста обновен сет, включващ предимно композиции от новия им албум, както и любимата на феновете симфонична класика "Tsar Samuil's Endless Night". Korozy отново доказаха, че са изключително компетентни музиканти, както и че откъм атмосфера и изпълнение музиката им по нищо не отстъпва на тази на западните им колеги от жанра. След тях станахме свидетели на истинска касапница, ръководена от The Revenge Project. Момчетата забиха своя брутален траш-дет в продължение на около половин час, утвърждавайки се за пореден път като водещата родна концертна формация. Рядко технично свирене, резки смени в темпото, разнообразна рифовка и много желание от страна на петимата. The Revenge Project правят екстремна музика от най-висока класа и според мен е само въпрос на време да получат признанието, което заслужават. На тези момчета им трябва единствено звукозаписна сесия с продуцент като Andy Sneap или Fredrik Nordstrom, за да се превърнат в световнопризната сила.

Последни от подгряващите банди свириха унгарците Tesstimony, които бяха посрещнати сравнително безразлично от феновете. Въпреки това групата се раздаде и усилията им не останаха неоценени - към края на изпълнението им настроението се беше върнало в тълпата. Публиката беше принудена да чака около час и половина пристигането на Vader, както и монтирането и настройката на инструментите им. Щом Peter и компания излязоха на малката сцена и удариха първите акорди, всеки забрави неудобството от чакането. Поляците забиха енергично стегнат 50-минутен сет - малко като за хедлайнери, но и обстоятелствата не позволяваха концертът да продължи след 23 часа. За което трябва да "благодарим" на господата от Софийската духовна семинария, намираща се в близост до Летния театър, но това е друга тема. Vader разтресоха с умопомрачителна сила главите на присъстващите, изсвирвайки едни от най-силните си парчета, сред които бяха "Dark Age", "The Crucified Ones", "Sothis", "Vicious Circle", "Wings", "Black To The Blind", "Epitaph", "Cold Demons", "Reign Forever World". Енергията, с която свиреха, беше изумителна, а като добавим маниакалната скорост и смазващата тежест на концертните интерпретации, получаваме най-бруталния лайв, състоял се пред родна публика. Гласът на Peter звучеше превъзходно, редуваха се мощни китарни откоси и мръсни Slayer-ски сола, а Daray вършеше чудеса зад касите. Концертът привидно завърши с кавър на "Raining Blood", но феновете моментално извикаха бандата на бис. Чухме "Carnal", след която Vader напуснаха сцената под бурни овации. Можем да съжаляваме само за това, че нямахме възможност да се насладим на повече от това зловещо великолепие, което полската групировка сътвори за нас. Благодарности на ОЧЗ и дано подобни прояви се превърнат в традиция!

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт