Ревюта
Група: Breaking Benjamin      Албум: Ember      Автор: Стако      Април, 2018
Breaking Benjamin - Ember (ревю от Metal World)

Breaking Benjamin са се доказали като надежден източник за качествен алтърнатив. Една от групите, установила летвата и стандарта за самия жанр. Американците са си позволили малко промяна през годините, което им е гарантирало статута – и на стила, и на позицията. Предвид репутацията им на абсолютен хитмейкър, това е разбираемо.

Сега, с “Ember”, виждаме за първи път един по-завършен вид на версия на стила им. Една по-разнообразена версия, в която не се страхуват да звучат по различен начин. Макар стилът да е същият, то малка капка към привкуса му може да направи голяма разлика, и именно това се опитва да постигне тазгодишният им албум.

Още в началото на траклиста си проличава промяната. Осезаемо по-централна позиция заема тежкият звук. Въпреки че това не измества типичните паразитни и мелодични сегменти, сякаш всичко е в по-твърд минор, което променя привкуса из основи. Отделно преобладава и един по-накъсан звук на мелодичните партии, което ги кара да звучат по-оригинално и прогресивно. Модерните сегменти също са намерили място в композициите, но на правилните моменти, така че да не подразнят дълголетните фенове. Хитаджийският подход отново се вихри, като парче след парче слушателят остава задоволен и вглъбен в музиката. И из всичко това – повече ярост, повече емоция и по-тъмни мисли, вплетени в текстовете. Цялостно, албумът напомня леко на работата на Red (но със значително по-адекватни вокали). Макар че феновете на състава ще останат доволни, а някои от тях – дори изненадани, е време да се признае, че групата не се е променила особено. Чисто стилистично, дори и с тези гореупоменати освежаващи добавки, под всичко си личи същата конструкция. А дори в самия траклист някои от припевите е лесно да бъдат сбъркани един с друг. Да не говорим извън него. Невъзможно е тяхната мелодичност и паразитност да бъдат отречени, както и професионализмът, с който са изпълнени и изградени. Но са същите. При това, не за първи път.

Частта от феновете, която иска още от същото, ще бъде удовлетворена напълно. Налице е не просто поредното издание, а “Ember”, който дори съумява да разнообрази вече познатата формула. А освен това, този по-тежък вкус много отива на Breaking Benjamin и то точно в тази умерена доза. Определено има какво да се чуе, на какво да се покуфее и какво да ви се заклещи в главите с дни. Но от друга страна – прекалените повторения, цялостно в дискографията, вече проличават.

Да, може да се каже, че е време за някаква промяна. Дори не цялостна – може би една идея над демонстрираното тук. Но също, нека не забравяме факта, че именно така тази банда е запазила своето място в йерархията на алтърнатива. Налице са всичките качества, които са ги възнесли още от техния генезис: хитове, типичен звук, мелодичност. Ще е изключително любопитно да се види нещо повече от групата. Но реално погледнато – не им е нужно.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт