Ревюта
Група: Amorphis      Албум: Queen of Time      Автор: Sharon      Април, 2018
Amorphis - Queen of Time (ревю от Metal World)

Преди четвърт век Amorphis промениха сцената с “Tales from the Thousand Lakes” – опусът, който постави началото на една от най-успешните и иконични кариери не само в историята на финландската, но и на световната тежка музика. В рамките на 12 албума, Amorphis ни запознаха отблизо с националния си епос, навъртяха няколко световни обиколки и получиха множество отличия заради уникалния си микс от метъл и фолклор.

Новата глава в личната сага на групата, “Queen of Time”, заварва финландците плашещо стиковани, във върхова форма и – нещо, което не бива да изненадва никого – в процес на поредна творческа метаморфоза. След недотам запомнящия се “Under the Red Cloud”, Amorphis ни представят разказ за възхода и краха на цивилизациите по нечуван начин, записвайки най-нетрадиционния и сложен албум от ерата на Tomi Joutsen до момента. Продуцентският печат на Jens Bogren гарантира плътен звук, подхождащ напълно на темите и настроенията, а сред гостите са Anneke van Giersbergen (екс-The Gathering) и обертонът Albert Kuvezin. Сред инструменталистите срещаме гайдаря и флейтист Chrigel Glanzmann (Eluveitie), както и саксофониста Jørgen Munkeby (Shining).

За пръв път в студийната си дискография Amorphis работят с хор и симфоничен оркестър, придавайки допълнителна драматично-филмова окраска на музиката. В резултат на богатия асортимент, “Queen of Time” звучи дори още по-епично, вълнуващо и смислено от много от предшествениците си. Тази амбициозност в никакъв случай не отнема от архаичната магия на Amorphis – нещо повече, на места финската шайка ни връща към олдскуул звученето на класическите си албуми, а спецификата на повтарящите се китари прокарва мост до ефирното звучене на “Tuonela”.

Отличен пример е характерният хитов сингъл “The Bee”, откриващ с красиви женски песнопения (сходни с “Mermaid” от друг времево-концептуален албум, “The Beginning of Times”) и поразителни клавири, преди да се разгърне в типичния за Amorphis стил. Разпознаваме почерка на завърналия се оригинален басист Olli-Pekka Laine, а, както винаги, Joutsen се изживява като майстор на вокалните еквилибристики, редувайки чисти вокали с дълбок, гърлен рев. Повече от всякога, певецът звучи като излязъл от “Калевала” скалд, а това е едва началото, с което Amorphis започват мистичния си разказ. Мелодиите в “Message in the Amber” са до болка нордически, a блек припевите в “Daughter of Hate” се вплитат в смес от ориенталски мелодии, прогресив мотиви и шаманските наративи на Kainulainen. Хитовото начало се завръща с мелодичната “The Golden Elk” и елегантната келтска нишка в “We Accursed”. Зловещи оркестрации и близкоизточни елементи в “Grain of Sand” напомнят на успешния експеримент на Bogren в Moonspell-овия “Extinct” (2015). Завръщането на Anneke чуваме във фантастичната “Amongst Stars”, а меланхоличната “Pyres on the Coast” обобщава албума и бележи грандиозен, симфоничен финал.

В редица интервюта китаристът Esa Holopainen споменава, че албумът неминуемо ще постави нов стандарт не само за бъдещите студийни проекти, но и за концертните изяви на Amorphis. Към момента “Queen of Time” надминава всичките ни очаквания и тъй като сме редовна дестинация от програмата на групата, нямаме търпение да се убедим в магнетизма му на живо, от първа ръка.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Messmer
Не съм големия фен на Amorphis, даже 'ич, ама този албум по редица обстоятелства го чух няколко пъти... и е безбожно скучен (есетсвено,че това е супер лично мнение). Точното ми определение беше "Абе има нещо свежо... което обаче толкова си набавих от последния Trivium, че сега съм - чуйте последния Trivium." Страшно сравнение направих ,а...
от парци
Хм, ма те имали и други смислени албуми след "Skyforger"? Ти да видиш...

Колкото до това да се мъча да ги гледам отново на живо - абсурд! Абсолютно най-трагичната банда на сцена, която съм гледал live повече от веднъж.
от Ивайло Георгиев
Under the red clouds е мега як. Групата е недооценена в световен мащаб, дано това се промени скоро. А че ще ги видим отново в България това е по ясно и от днескашния слънчев ден.
от Maiche
Under the red cloud е изключително запомнящ се албум!
от Tinkerhell
@Tinkerbell
Благодаря за инфото. Поздрави!
от Tinkerbell
Накратко, пеенето на две мелодии с един глас, по-конкретно традиционни шамански, индиански и т.н. похвати. За повече резултати, пиши "обертоново пеене" в Google/YouTube. Поздрави!
от Tinkerhell
Силно се заинтригувах, какво точно е "обертон"? Иначе, ревюто наистина успя да създаде у мен огромни очаквания за албума.
от Goatlord
На фона на албуми като Skyforger и Silent Waters, Under the Red Cloud си е направо невзрачен... ;)
от Автора
Към Стефан, едва ли ;) Какво печеля?
от Марин
Не съм съгласен, че Under the red cloud е незапомнящ се албум. Вече две години се върти в колата ми и не омръзва...
от Стефан
След недотам запомнящия се “Under the Red Cloud” ????
Бас ловя, че не си го слушал.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт