Ревюта
Група: Godsmack      Албум: When Legends Rise      Автор: Стако      Май, 2018
Godsmack - When Legends Rise (ревю от Metal World)

Godsmack са класика – това е известно на всеки. Известни на всеки са и множеството им хитове, стигнали до статута на култ. Трудно може да се отрече твърдението, че всяко тяхно издание е имало достатъчен набор от положителни качества, поставени в уникална стилистична рамка, която ги прави разпознаваеми.

Та, след ненужна интродукция на всеизвестно статукво, време е да разбием и някоя друга представа. Защото си е странно такава група от нищото да издаде албум, толкова зареден с различна енергия, толкова отличителен на фона на всичко в дискографията, че да се чуди човек дали това е същата банда. Но пък и отличителното си е на място в техен стил! Това са въпросите, които “When Legends Rise” поставя на масата.

Да започнем с нужното: промяна в състава няма. Има промяна в лейбъла, но би било странно една хартийка да придаде на всепознатия тежък минор една доза мелодичност и динамика, която да промени нещата сякаш из основи. И още с едноименния трак това си проличава. Някъде в дълбочините се обаждат трайбъл мотивите, които винаги са движили групата, сиреч – говорим не за нов старт, а за надграждане. Рядко се е случвало да има толкова мажорност в парче на Godsmack, а тук те са основно мажорни. И освен това – изпълнени с доза хъс и заряд позитивизъм, които чуваме за първи път от тях. Албумът е изключително радиофрендли, а доколкото това е позитив, всеки ще трябва да реши за себе си. Защото под това общо твърдение има цял траклист от добре изпълнени и силни композиции, повечето от които с хитов потенциал. Модерните вмешателства също са налице и действително е фрапиращо, когато в песен на този състав се обаждат напевни хорове тип 30STM. В други парчета, като в единствената балада в изданието, се усеща кънтри привкусът, който също не им е чужд. Но нека всичко казано дотук не ви разколебава – тежестта се обажда, когато е нужна. Налице са и цял набор от страшни рифовки, които е трудно да се предположи, че биха отивали на композиции от това име. Цялостно, всички тези белези в техния безконфликтен вид дърпат албума повече към алтърнатив категорията. И в нова посока.

Някои от феновете на състава определено не биха се оплакали от такава промяна. Макар тя да звучи толкова мащабна, когато се слуша музиката, не се усеща така. Звучи сякаш същата музика бива погледната от друг ъгъл. Оттам тя се вижда съвсем различна, но отново разпознаваема – на ниво, силна, обмислена, но друга. По-усмихната, дори когато е сериозна.

От една страна, това е изключителна промяна. От друга – може да се нарече и очакваната промяна. Но, ако трябва да бъдем честни, това е правилният подход към такова действие. Нищо не е променено изцяло, нищо не е изтрито. И докато измененията са заслепяващо резки, то това става по приятен, летен и някак свободен начин. Трудно е да си представи човек Godsmack в такава светлина, но ето че тя е факт. И дори след това разбито клише, те пак остават класика.   

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт