Ревюта
Група: Shinedown      Албум: Attention! Attention!      Автор: Стако      Май, 2018
Shinedown - Attention! Attention! (ревю от Metal World)

Shinedown са сред групите, на които винаги може да се разчита. Миксът им от хеви метъл и алтърнатив, с доста силен южняшки привкус, е сякаш вечно актуален, а качеството рядко е падало под определен стандарт. Многобройните им хитове говорят достатъчно за това, а е трудно да минем без тях, когато американците имат толкова силно развито чувство за енергия и ударност в композициите си.

“Attention! Attention!” е отличителен за състава албум, защото е първият им опит за концептуално издание. Целта на траклиста тук е да разгледа идеята за прераждането на човешкото същество и трудностите, срещу които всеки от нас се е изправял в този процес.

И като заговорихме по-горе за сила, тук тя е в овърдрайв. Типично за групите от този стил, в началото на траклиста са подредени няколко на брой парчета, които са способни да ви отвеят главите. Абсолютните хитове на албума са мощни, здрави и мелодични. Този път се отличават с по-голяма доза обработка, която на моменти напомня електронна работа, и дори е твърде вероятно да са резултат от работа със семпли. И нататък нещата се развиват според типичният за сцената спад: всяко следващо парче е готино, но дотам. От една страна, това е чудесно, защото най-ценното е събрано в началото и не се губи време в дирене на хитовете. От друга, това прави плейлиста нататък максимум приятен. Това няма да рече, че песните са слаби. Напротив, в някои от тях има готини и оригинални за жанра идеи, които са добре сложени и композирани. Но тези сегменти са малък процент от общото, което основно е съчетание на „очакваното” и „типичното”. Трудно е да се каже с абсолютна сигурност, но сякаш това е най-лекият труд на бандата досега. Макар рокът и метълът да са живи тук, те не са основна цел. Но и така, колекцията от страхотни рифове и запомнящи се мелодии е качествена, при все че не е стопроцентово оригинална – набор от тях сте ги чували и в чужди издания, дори извън тежката категория.

Трудно е да се композира музика около дадена идея. Едва ли именно това е затруднило Shinedown, но по-скоро неволно ги е рамкирало в дадено звучене, тематика и под-стил, които на моменти са ги възпирали там, където могат повече. И не че това е нещо нетипично – просто този път имат извинение за по-слабата част от траклиста. Но най-същественото е налице: яки хитове, много ударност и останалото е чуто, но стабилно.

Shinedown се опитват да излязат от своята зона на комфорта с “Attention! Attention!”. Макар че на моменти звучи изтъркано, той цялостно е може би най-богатият им на звук и идеи албум. Това вероятно е естествената прогресия на работата им, която винаги е имала кинематографичен привкус, а този път той просто е изкаран на преден план. И именно това е позитив на цялостното издание, който затвърждава препоръката. Дори останалото да не ви хареса, в началото има набор от парчета, заради които си струва да изгубите някоя и друга минута.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт