Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
AS MEMORY DIES
Автор: Shogot
01 Септември, 2009

Интервю с Fabio Caruso, фронтмен на As Memory Dies.

Здрасти, Fabio. Това трябва да е първото ви интервю за българска метъл медиа. Представи накратко бандата.

Здрасти, Александър, за нас е удоволствие да бъдем тук в Metal World. Прав си, нека се представим на българските фенове: As Memory Dies е италианска банда, родена през септември 2005 със сериозната цел да преоткрие мелодичния дет метъл чрез личен подход и собствена метъл визия. След няколко промени в състава, през 2007 ние петимата, идващи от различни музикални направления и групи (повечето от екстремната сцена), почувствахме, че е дошъл точният момент да започнем с композирането на песните за дългосвирещ албум. След едногодишна работа седем парчета бяха готови и ние стартирахме записването на “Transmutate” в началото на 2009. През септември вече имахме първото копие на албума, който може да бъде закупен чрез нашия интернет магазин (asmemorydies.bigcartel.com/welcome).

Защо Аs Memory Dies? Как решихте да дадете това име на групата?

Според нас името As Memory Dies обобщава по най-добрия начин очарователния парадокс, който стои зад нашия музикален стил, противоречивия сблъсък между агресия и мелодия, инстинкт и разсъдък, черно и бяло, тяло и душа, правилно и грешно едновременно, с предимството на балансиране на острието между тях, преживяване еднакво и на двете, без да знаем дали и кога ще паднем. В друга светлина може да бъде осмислено като изобразяване на най-силното противоречие - това между живота и смъртта: умрял спомен може да обясни края на духовното съществуване също и на продължението на живота на тялото. Освен това има някакво тъмно изящество в един умиращ спомен, който не можеш да възстановиш: ние се опитваме да уловим самия този момент чрез нашата музика. Моментът, в който противоположностите се сблъскват и се превръщат в едно цяло.

“Transmutate” е вашият първи албум и ме изненада със страхотната си музика. Но вие сте го продуцирали сами. Не беше ли трудно да го направите и кой (от бандата) е най-добър в тази част от създаванете на албум?

Да продуцираме албума сами беше нещо, което ни вкара в трудни времена със сигурност, но от друга страна ни даде пълен контрол върху всеки един аспект, що се касае до създаването на “Transmutate”, а това беше нещо, което наистина ни интересуваше за първия ни албум. Задълженията по продукцията бяха поделени между нас петимата и ние работихме не просто като група, а като истински тим, когато става въпрос за някои операции по редактирането и избора на звучене на инструментите. Всеки един от нас предложи своята компетентност и този хоров проблем - разплитането на музиката, когато сме заедно, направи нашата музикална връзка. Също така и нашето приятелство растеше ден след ден - един от най-добрите аспекти в това записване. И накрая, огромните талант и умения на Reka (човека, който се грижеше за смесването и мастерирането), ни помогнаха да дадем на албума този олдскуул, сух и чист звук, към който се стремихме - нашия личен трибют към Гьотеборкската сцена от средата на 90-те и към някои от албумите, които ни повлияха най-много като банда (The Gallery”, “Orchid”, “Terminal Spirit Desease”, “The Jester Race”).

Вие определяте стила си като мелодичен дет метъл. Съгласен съм с вас, но в същото време музиката ви е много по-прогресивна от тази на In Flames, да речем. Как измисляте тези песни с над седемминутна дължина? Какво ви вдъхновява най-много?

Наистина сме щастливи да знам, че не мислиш за нас като за типична мелодет банда. Ние много експериментирахме с различни музикални решения, за да се сдобием със свой собствен стил и сме много доволни от нашата музика днес; вярваме, че сме успели да изразим нашите влияния, без да загубим оригиналност. Говорейки за прогресивния подход в мелодета и дет метъла като цяло, ние сме големи фенове на Opeth и Dark Tranquillity, така че е очевидно защо нашият стил е такъв, какъвто е, и че техните ранни албуми са нашето най-голямо влияние, заедно с няколко шедьовъра от блек метъл сцената и някои групи, идващи от готик/дуум направлението. Както и да е, композирането на дълги песни е нещо, което ни идва много спонтанно: ако целиш да направиш някои многопластови копозиции с много различни рифове и музикални / атмосферични промени, значи ти трябва да преминеш през обикновеното за този случай времетраене, за да развиеш музикалните си идеи правилно и да им дадеш чувство и точно място. Ние определено считаме, че това е най-добрата страна на нашата музика.

От колко време се нуждаехте, за да направите песните в албума?

Отне ни почти година, за да напишем всички песни и да намерим точните аранжименти за всяка една от тях: композирането е критичен и важен аспект за нас като група и ние се опитваме винаги да намираме най-добрите възможни решения и да развием нашите музикални идеи колкото се може по-дълбоко. Като детайли, песни като “Fifth Day, Leviathan” и последните два акта на “The Tragical History Of Doctor Faustus” бяха доста лесни и бързи за композиране, докато “Eyeway To Identity”, “A Season Of Failures” и първата част на завършващия сет изискваха малко повече време. Наистина мисля, че всяка песен си има своята история, понякога най-сложните парчета са готови за нула време, а най-структурираните и директни могат да се окажат много трудни за композиране.

Любимото ми парче от “Transmutate” е "Eyeway to Identity”. Кое е твоето и защо?

Зная, че е клиширано, но за нас е много трудно да кажем коя песен е най-добра сред останалите: всяко парче показва различен аспект от нашата музика и всяко е съществено, за да разбереш напълно нашия музикален стил. Въпреки това мисля, че цялата сюита “The Tragical History Of Doctor Faustus” е най-завършената ни песен, разгръщаща се от чисти мелодет рифове, до акустични моменти, с доза пълна агресия и усложнена, нетипична структура - най-важните ни черти в една песен и нещо като лична карта на различните звуци в “Transmutate”. Както и да е, последната сюита е със сигурност най-амбициозната песен, която сме писали досега. Както ти най-вероятно вече знаеш, текстът е взет от едноименната театрална пиеса от английския драматург Christopher Marlowe, така че беше голямо предизвикателство да напишем подходяща музика за толкова лирична композиция – музика, способна да стресира и да даде яснота върху последния час на Фауст. Много сме доволни с крайния резултат.

Обложката е убийствена. Niklas Sundin е огромен художник. Как направихте връзката с него?

Прав си, Niklas е страхотен художник! Ние сме му фенове от много време и определено ценим неговия талант и като музикант, и като графичен илюстратор. Някоко месеца преди записите, започнахме да се чудим каква да бъде обложката и си помислихме, че той е правилният човек за съвместна работа, така че изпратих имейл до един наш общ приятел, за да го помолим за контакт с Niklas и след това се свързахме с него самия. Осъществяването на обложката беше вероятно най-лесната част от правенето на албума: Niklas бързо вникна в настрението на песните и връзката между тях и ни снабди с перфектното визуално представяне на седемте парчета от “Transmutate”.

Разкажи ми повече за обложката. Каква е основната идея в нея?

Както казах по-горе, песните от “Transmutate” са свързани от една обща тема - трансформирането и превръщането. Това не е концептуален албум - няма история, разгръщаща се песен по песен, но всяко парче се отнася до видоизменянето, и като лирики, и като музика. Това е значението, вложено в героя от обложката: същество, което се трансформира, което се развива в нещо различно (не е задължително да е по-добро или по-лошо, просто различно), уловено в това подвижно състояние. С други думи – картина, която показва каква трябва да е нашата музика.

Нямате настоящ лейбъл и се борите да подпишете с Nuclear Blast. Защо точно те? Не мислиш ли, че Relapse или Candlelight са по-добри за вашия стил?

Nuclear Blast е бил дом на много интересни банди, така че ще бъде голяма чест за нас да подпишем с тях: в момента участваме в състезание, започнато от немския лейбъл, нека видим какво ни е отредила съдбата. Както и да е, има много страхотни лейбъли наоколо, като Century Media, Peaceville или Candlelight, както ти каза. Това са компании, които продуцираха видни таланти като Dark Tranquillity, Katatonia, Opeth и много други и ние мислим, че нашият стил би си паснал с музикалната им насоченост. Вече получихме някои предложения и все още чакаме някои лейбъли да отговорят, но мисля, че има хубави шансове пред нас.

Кои са албмите, които хареса най-много тази година?

“For Lies I Sire” на My Dying Bride със сигурност е един от най-добрите записи за годината, заедно с “Crack The Skye” на Mastodon (интервюиращият е напълно съгласен тук) и “Nervous System: Failure” на Infernal Poetry. Три удивителни групи, които доказват, че винаги има алтернатива и високо качество в мейнстрийма. Общо взето “Sounds Of The Universe” на Depeche Mode е тяхната нова и обичайна декларация за господство в електронната музика. Новият запис на The Mars Volta също е доста добър и изследващ нови теритотии за бандата. О, не трябва да забравяме да споменем Katatonia. Сигурен съм, че новият им албум ще бъде един от най-важните за годината. Говорейки за ъндърграунда, аз бях много впечатлен от авангардния прог албум на Akphaezya, както и от минималистичните ембиънт проекти на Andrea Scevola. Но най-голямата изненада за 2009 е една италианска банда, наречена To A Skylark. Те наскоро дебютираха с едноименен албум, който е невероятна смес от Opeth, Tool, Pink Floyd и Isis. Имат големи шансове да станат една от сензациите на експерименталната метъл сцена.

Какви са бъдещите планове на бандата?

Първата стъпка за нас е да намерим добър лейбъл, способен да разпространи нашия албум по целия свят, както и стабилно партньорство с промоутърска / мениджърска агенция, за да може името ни да се разпространява колкото се може повече и изданията ни да бъдат възможно най-професионални, за да можем да се концентрираме само върху музиката. Заедно с външна промоция, ние ще правим съпорт на “Transmutate” отвътре, чрез изнасяне на колкото се може повече концерти. Намирането на професионална билетна агенция е един съдбоносен аспект за нас, от гледна точка на живото изложение и на национални и международни турнета. Ако успеем да организираме всичко до първите месеци на 2010, ще бъде най-добре от гледна точка на това да се говори за нашата музика. И накрая - ние наскоро започнахме с композирането на някои нови мелодии и в това отношение всичко върви много добре: да се надяваме, че ще отнеме една година, за да влезем в студио отново и да запишем наследника на “Transmutate”. Очаквайте някои изненади - ние искаме музиката ни да бъде един постоянно променящ се наш портрет!

Последни думи?

Беше удоволствие да проведем този разговор, Александър, и искаме да ти благодарим, както и на целия състав на Metal World, за интервюто и за подкрепата, която оказвате на нови банди. Мисля, че това, което правите, е много важно за метъл движението – представянето на ъндърграунд банди помага до известна степен на новото метално поколение да завладее своя собствен трон и да бъде лидер на жанра. Вашата работа в сайта е наистина безценна в това отношение. И, разбира се, искаме да приветстваме българските метъл фенове. Елате, посетете ни на www.myspace.com/asmemorydies и ни подкрепете - ние знаем, че сте една от най-здравите крепости на Източноевропейското метъл братство. Ние със сигурност ще направим всичко възможно да свирим там в близко бъдеще!

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт