Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
AVIAN
Автор: Dragontear
01 Декември, 2007

Интервю с Yan Leviathan - лидер на Avian.

Здравей, Yan! За мен е удоволствие да правя това интервю с теб. Съжалявам за лошия ми английски, но съм малко притеснен. Е , какво ново около Avian?

Приключваме записите по новия ни албум “Ashes And Madness” и заради това сме много развълнувани. Очакваме да излезе някъде в началото на 2008-ма и се надяваме да можем да направим няколко концерта из Европа същата година.

Вероятно са ти задавали този въпрос стотици пъти и независимо, че знам отговора, ще те попитам от името на неинформираните фенове: какво означава Avian и откъде идва това име?

Взех името от герой в поредицата книги на Артър Кларк, озаглавени Rama. Там Avian е подобно на птица, интелигентно и сърдечно същество. Наистина обожавам тези книги и когато дойде моментът да се избере име на групата, това ми изглеждаше перфектното име.

Ти започна Avian като свой самостоятелен проект, но накрая се озова работещ над дългоочакван албум с музиканти от висока класа. Как го постигна? Гений ли си или просто късметлия?

Определено късметлия. Имах голямото щастие да се запозная с David Ellefson още в началния стадий на Avian. Той ми помогна много да издигна Avian от нулата и да го издам по цял свят. С David на моя страна беше много лесно да намеря музикантите, които исках за първия албум.

Дебютът ви беше озаглавен “From the Depths Of Time”. Това е един чудесен концептуален албум, който се отнася за края на дните и представлява предупреждение към човечеството. Откъде ти хрумна тази идея и за какво всъщност предупреждавате човечеството?

Идеята за албума ми се беше втълпила подсъзнателно от филми и книги, които бях гледал и чел през годините. Аз съм огромен фен на sci-fi жанра и исках да създам нещо с този оттенък. Въпреки това, повечето текстове се базират на сегашни събития по света, така че може да се каже, че е научна не-фантастика, предполагам. Предупреждението към хората е, че ги наблюдава по-висша раса и ако не действат единно, нещо драстично ще се случи.

И така, стигаме до новата ти творба, озаглавена “Ashes And Madness”... Защо избрахте това заглавие? Да не би предупреждението ви от миналия албум да не е свършило работа, или си имал нещо друго предвид?

Новият албум не е концептуален, не е и свързан с предишния. Той просто е сбор от песни под общото заглавие “Ashes And Madness”. Общо взето, това ти идва на ум, когато ги слушаш.

Какво те вдъхновява за твоята музика?

Всичко и всички около мен. Откривам вдъхновение в животни, хора, света около мен, филми, книги, музика, всичко.

Направи сравнение между двата албума. Какво е по-доброто в новия и какво липсва?

Като за начало, записът е сто пъти по-добър. Първият албум не беше записан на една сесия. Записахме го в продължение на много месеци в различни студия с различна апаратура, нямахме и последователност. Lance King свърши невероятна работа, като направи всичко да звучи така, както е в момента. За “Ashes” имахме солиден бюджет, което и ще си проличи. Записахме барабаните в студиo, специализирано за запис на ударни инструменти. Записахме ги наведнъж с еднакви барабани и микрофони. Да не говорим, че имаме и невероятен барабанист този път (Jerry B). Всичките китари за записани чрез микрофони и усилватели Mesa Boogie. Последния път бяха записвани през китарни процесори и звучаха малко прекалено компресирани. В допълнение, намалихме клавирите в този албум. Песните са повече китарно ориентирани. И ги оставихме повече да “дишат”, а не да има много различни елементи в един и същ момент. Като цяло, просто направихме нещата както си му е редът този път и се надяваме резултатът да е налице.

Чувал съм, че най-трудно за една група е да запише втори албум. Така ли е и защо? С “Аshes and Madness” имахте ли съмнения или проблеми?

Много е трудно, особено в наши дни, защото повечето групи, имали късмета да подпишат договор с музикална компания и не продали достатъчно копия, биват лишени от второ издание. Обикновено тогава компанията се отказва от тях и преминава към нещо друго. Това поставя групата пред избора дали да се разпадне, или да финансира албумите си сама. С Avian аз финансирам всичко и това ми позволява да се справям с нещата така, както аз искам. Записваме всичко сами и после предлагаме готовия вариант на компаниите. Винаги има съмнения, когато започваш нов албум. След като получих добри отзиви за някои от новите парчета, обаче, всички съмнения се изпариха. И съм напълно убеден, че ще издадем здрав метъл албум.

Ти композираш цялата музика на Avian, но защо наемаш музиканти да свирят солата в албума?

Ако пиша и свиря абсолютно всичко сам, рискувам да доскучая на слушателите. По този начин, ако някой доближи моите идеи, но по друг начин, той им придава ново измерение.

В момента работиш с един от най-големите вокалисти в пауър/прогресив метъл индустрията – Lance King. Как се срещна с него и как той стана част от Avian?

Lance ми беше представен от David Ellefson. Те двамата се познават и са си говорили, преди да сформират заедно проект и Avian, изглежда, се вписа идеално. След като чух гласа на Lance на едно от демотата, веднага разбрах, че той е нашият човек и не можех да бъда по-доволен от резултата.

Много хора смятат Avian за страничен проект на Lance King. Смятате ли, че бихте имали същия успех без него и как си представяте бъдещето си без него?

По начина, по който музикалната индустрия е устроена тези дни, повечето музиканти трябва да са в няколко групи, за да си изкарват прехраната. Смятам, че дните на музиканти, участващи само в една група, са преброени. Надявам се, че Lance ще е гласът на Avian още дълги години, но както казах, индустрията ни е в толкова лошо състояние, че нещата се променят почти всеки ден. Феновете трябва да осъзнаят, че нещата могат да са по един начин днес, а по съвсем различен утре. Това се отнася не само за Avian, но за всички групи в този стил.

Какво мислиш за другите проекти на Lance?

Почитател съм на цялото му творчество. Мисля, че нещата, които е правил с Balance Of Power, са ми най-любими.

Ти и Lance всъщност сте цялата група. Всичките останали са гости, или просто сесийни музиканти. Как се справяте с концертите?

Това ни връща на темата с несигурността в музикалната индустрия. След като аз и Lance правим цялото писане, записване и смесване, е по-лесно да се каже, че сме само двамата в групата. И така, наехме барабанист (Jerry B) и соло китарист (Bill Hudson), за да ни помогнат. Когато имаме концерт, гледаме на кого графикът е свободен и го наемаме да свири с нас.

Мислили ли сте за пълен и постоянен състав на групата? Защо в момента нямате такъв?

Почти невъзможно е за една група да има постоянен състав. Единственият начин е да получаваш много пари и да задоволяваш всички финансово. Тъй като Avian не носи много пари, е невъзможно да имаме пълен състав поне засега. Във всеки случай, не ни е нужен и пълен състав, тъй като никога не репетираме заедно. Всеки репетира сам за себе си и се събираме като група един или два дни преди концерт и репетираме сетлиста заедно. До момента това ни върши работа.

Bill Hudson записва китари за новия албум. Има ли шанс той да стане постоянен член на групата?

Всичко е възможно. Засега той е само гост музикант за новия албум и ще свири на живо с нас, освен ако не му попречат други ангажименти. Нямам търпение всички да чуят солата, които е записал. Направо са трепач!

Докато сме на темата за членове на групата, нека си поговорим и за членовете на семейството. Скоро ти стана баща, ако не се лъжа, на близнаци. Те харесват ли музиката на баща си, или е рано да се каже?

Ха-ха. Да, малко е рано да се каже. Все още са на по няколко месеца, но въпреки това през деня слушат много музика и съм сигурен, че ще я обичат като пораснат.

Какво ще кажеш някой ден да станат членове на Avian?

Не мисля, че ще стане. Все пак, ако проявят интерес, ще съм повече от щастлив да им помогна с каквато и музика да решат да се занимават.

Кои групи слушаш напоследък и какво мислиш за последните им творби?

Напоследък слушам Accept, Therion, Saga, Helloween, Gamma Ray, King Diamond. Много харесвам и новите неща на Helloween – “Gambling With The Devil” и на King Diamond – “Give Me Your Soul, Please”. Два невероятни албума.

Твоите Топ 5 групи и албуми?

Топ 5 групи: Iron Maiden, Rush, Savatage, Judas Priest, Helloween.
Топ 5 албуми: “Scenes From A Memory” на Dream Theater, “Brave New World” на Iron Maiden, “The Time Of The Oath” на Helloween, “Presto” на Rush и “Jugulator” на Judas Priest.

Като музикант със сигурност трябва да има място или сцена, където би искал да свириш. Къде?

Навсякъде в Европа. Няма нищо, което да ми харесва повече от това да свиря пред тези побъркани метъл фенове.

И сега въпрос, който задавам всеки път на всички. Какво знаеш за моята страна - България?

Ами, знам, че се намира в Югоизточна Европа. Граничи с Румъния, Сърбия, Македония, Турция и Гърция. Станала е част от Комунистическия блок след Втората Световна Война чак до 1989, след което идва демокрацията. Това достатъчно ли е?

Определено! Какви са плановете ти с Avian завбъдеще?

Да продължим да правим здрави метъл албуми, които да се харесват на феновете ни.

Какво би искал да кажеш на феновете ви в България?

Надявам се да се срещна с всички ви ако или когато най-накрая дойдем да свирим при вас!

Добре Yan, благодаря за прекрасното интервю. Пожелавам ти късмет и успех с Avian и весели празници на теб и семейството ти.

Благодаря, подобно.

 

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт