Ревюта
Група: Ghost      Албум: Prequelle      Автор: Killer Rose      Юни, 2018
Ghost - Prequelle (ревю от Metal World)

Ghost са от бандите, които предизвикват сериозни полемики, дължащи се на жанровата ретро фабула, която се изтърка през последното десетилетие, и на неочаквания световен мейнстрийм успех, предвид мрачните и провокативни концепции, с които ангажират слушателите си. Не можем обаче да отречем факта, че групата е изключително отдадена на почитателите си и продължава да подхранва манията им с качествени творби, които успяват да намерят точния баланс между хитовост и зряло музикантство. През 2018-а година серията от безпогрешни албуми е продължена с “Prequelle”.

Редно е да обърнем внимание на страхотната обложка, дело на поляка Zbigniew Bielak (който през последните години остави специфичния си отпечатък и върху корици на Behemoth, Dimmu Borgir, Mayhem, Paradise Lost, Vader, Watain и други). Картината, изпълнена с красиви детайли, многослойни идеи и символи, провокиращи интересни интерпретации, успява да надмине по въздействие дори красивия метрополитен артуърк на “Meliora” и EP-то “Popestar”. Същевременно изумителната художествена композиция буди носталгия към миналото и детайлните картини, които красяха плочите на един куп легендарни банди през 70-те и 80-те години, и които можеш да наблюдаваш с часове.

Забележителен е замахът, с който Ghost отсичат главите на неподготвения меломан още със зловещото интро “Ashes” и не спират да държат вниманието до последната секунда на тавата, която от своя страна не е особено дълга. Сякаш оптималните за този жанр музика 40 минути на албум се превръщат и в една от специфичните и най-сполучливи формули на Ghost – записите им никога не изтощават, по-скоро подстрекават към едно циклично въртене, което разкрива все повече пластове в музиката им. Композиционно, тя звучи все по-достъпно и стадионно, но това не е за сметка на мистичността или прогресивното музициране. Доказателството за това са страхотните инструментали “Miasma” и “Helvetesfonter”, които и без наличието на вокали се превръщат в едни от най-впечатляващите моменти тук. Съставът експериментира с повече синтезатори, приказни духови инструменти и дори саксофон. Междувременно парчета като “Faith” и “Dance Macabre” са сред най-хитовите и радиофонични опити на Ghost досега. Не на последно място, “Pro Memoria” и “Life Eternal” се докосват до съвършенството на баладичните конвенции, без да звучат твърде сладникаво, а по-скоро клонейки към театрална печал.

Издигането на Ghost в ранга на големите групи се усети като един съмнително бърз процес, но анализирайки впечатляващото им музикално развитие, успехите им са естествени и напълно заслужени. “Prequelle” продължава вълнуващия им път, нареждайки се на най-високото стъпало в творчеството им, но всичко това е само за настоящия момент. Защото само можем да гадаем какво предстои след него...

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт